Hlavní navigace

Nový termín uvedení Titanu Z je prý tuto středu. Dle Nvidie karta zpožděná není

24. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bylo to tu a už je to tu zas. Tolik by se asi dalo říci k následující zprávě. Objevila se totiž v pořadí už třetí verze informace o tom, kdy se Nvidia chystá vydat svůj dvojčipový highendový trumf GeForce GTX Titan Z, poprvé představený na konferenci GTC 2014. Nvidia. Firma totiž nejdřív odložila vydání, původně plánované na duben (apríl), na 8. května (mája) a poté na dobu neurčitou. Čekání už ale nemá trvat dlouho, karta se údajně dostane na svět již příští týden.

Tvrdí tak německý web ComputerBase, a to údajně na základě informací potvrzených několika zdroji. Ty sdělily, že nový termín stanovila Nvidia na 28. května (mája), což je nejbližší středa. K tomu web VideoCardz podotýká, že nejde o obvyklý den pro vydání nové karty (tím jsou u firmy úterý a čtvrtky, takže by mohlo jít i o 27. či 29.), to ale nemusí nutně nic znamenat. Jak již bylo řečeno, tento termín přichází po zřejmě dvojím zpoždění či odkladu, což svádí k myšlence, že ještě nemusí být všemu konec. ComputerBase je ale respektovaný server, lze tedy čekat, že se jeho předpověď vyplní.

GeForce GTX Titan Z, údajně finální prodejní karta
GeForce GTX Titan Z, údajně finální prodejní karta

O důvodech zpoždění (které je tedy již snad minulostí) web nic bližšího neuvádí. Spekuluje se o tom, že Nvidii možná překvapil vodním chlazením podpořený výkon Radeonu R9 295X2. Podle dalších zdrojů měl Titan Z buď problémy s ovladači, nebo se Nvidia před vydáním rozhodla softwarovou cestou zvýšit kartě výkon, což by opět vedlo k potřebě počkat na nové ovladače.

 

 

Nvidia: Zpoždění není, vše jde podle plánu

Sluší se ale dodat, že sama Nvidia oficiálně nepřipouští, že by kartu postihlo zpoždění nebo podobné problémy. Tento týden šéf firmy Jen-Hsun Huang webu Cnet na otázku, zda byl Titan Z zrušen či odložen: „Ne, ne, to je hloupost.“ Údajně jdou také přípravy na uvedení – 28. května, pokud se zpráva webu ComputerBase potvrdí – podle plánu, i když konkrétní slova („it‘s still on time“) ponechávají určitou volnost v interpretaci.

Že ale kartu postihl odklad, asi nepravdou nebude. Datum 8. května nechtěně potvrdil Asus, když omylem vypustil tiskovou zprávu určenou původně na tento den (a poté ji stáhl zpět); v Hong Kongu zase podobným opomenutím vyšla recenze v časopise. Podle japonských zdrojů již osmého byly karty fyzicky u obchodníků (což nahrává teorii o problémech s ovladači). Nvidii nelze zazlívat, že se snaží zachovat tvář, fakta ale mluví spíše proti tomu, co její šéf tvrdí.

Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z
Uniklá prezentace k uvedení GeForce GTX Titan Z

KL24

Cnet se zeptal také na cenu karty, neboť 3000 USD za herní grafickou kartu je bezprecedentně vysoká suma; podle Huanga ale pro takovýto model místo na trhu je. Uživatelé, kteří kupují GPU třídy GTX Titan, údajně upgradují rok co rok a proto příliš neřeší to, že Titan Z zřejmě ztratí většinu své hodnoty v momentě, kdy přijdou výkonnější jednočipové karty další generace. Ideální zákazník Titanu údajně „žízní“ po maximálním výkonu. Podle Huanga je Titan Z kartou, kterou si pořídíte, pokud máte 4K monitor za 3000–5000 USD a potřebujete k němu adekvátní grafiku, což už prý Titan za 1000 USD není…

Zdroje: ComputerBase, VideoCardz, Cnet

Byl pro vás článek přínosný?