Hlavní navigace

Nový typ obrazovky: FED

7. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zkratka FED znamená Field Emission Display a je to další typ zobrazovacího zařízení, které si klade ambice jednoho dne nahradit LCD. Přestože Sony bylo dlouho jedním z nejhlasitějších propagátorů technologie OLED (Organic Light Emitting Diode), právě tato japonská firma nyní stojí za FED. Sony kupuje továrnu na FED panely od Pioneeru a koncem roku 2009 chce začít vyrábět první takové displeje.

Field Emission Display pracuje na podobném principu, jako klasické obrazovky CRT (cathode ray tube): obraz vzniká na fotoluminiscenční vrstvě, která je bombardována elektrony. U FED ale roli elektronového děla přebírají katody (field emitting cathodes). Displej je tedy plochý a tenký, ale zároveň netrpí odezvou, což je jeden z největších problémů technologie LCD.

Toshiba a Canon původně plánovaly uvést v roce 2007 na trh obrazovky typu SED (surface-conduction electron emitter display), což je konstrukčně jednodušší varianta FED. Po několika předváděčkách prototypů se po nich ale slehla zem.

CS24

Takže, kdy budou běžně dostupné monitory a televizory s obrazovkou FED? Musím vás zklamat, jen tak se nedočkáme. Jelikož na trhu LCD zuří cenová válka a nízké marže by těžko zaplatily zcela novou technologii, FED obrazovky nejdříve najdou uplatnění ve specializovaných zařízeních například v medicíně. Komerční debut si FED odbyde v televizorech s úhlopříčkou 60 palců (152 cm) – právě u velkých obrazovek je totiž FED výrobně levnější, než OLED. To se dosud nerozšířilo za hranice malých displejů pro digitální fotoaparáty a kapesní hudební přehrávače.

Zdroj: Gizmodo

Autor článku