Hlavní navigace

Nový Windows Live Hotmail – Gmailu a Yahoo po krku

Sdílet

Zdroj: Redakce

V těchto chvílích už by všichni uživatelé redmontského pošťáka měli vidět nový vzhled celého rozhraní. Microsoft tvrdí, že na redesignu dělali dlouho a aktuální podoba má vyhovovat dnešním podmínkám. I když se dnes posílá více e-mailů, nejedná se o hlavní komunikační platformu. Spíš jen místo, které sbírá registrační údaje a kam chodí notifikace z ostatních služeb (prý 20 % dnešních e-mailů). K tomu připočtěte spam, reklamní zprávy a na důležité e-maily vašich kontaktů zbude jen pár procent schránky. Takový digitální mišmaš si žádá pokročilé možnosti třídění, ale při zachování jednoduchého ovládání.

E-mail už také neschovává pouze neformátovaný text, ale populární je posílat fotografie, videa, zkrátka objemnější soubory. Hodí se také integrovaný IM klient a nutná je podpora na mobilních telefonech. To a mnohem více má splnit čtvrtá vlna webového klientu Windows Live Hotmail.

Screenshoty porovnávají novou (levý) a starou (pravý) verzi Hotmailu.

Domovská stránka, kontakty a kalendář

Tyto součásti doznaly pouze kosmetických změn. Hlavní stránka vaší sítě Windows Live ihned upozorňuje na propojení se sociálními sítěmi, z neznámého důvodu mi zmizel widget s počasím. Boxík s příchozí poštou třídí příchozí zprávy do různých kategorií (od kontaktů, sociální sítě, označené příznakem…).

Kalendář je zřejmě úplně stejný, nebo jej změnili dříve než ostatní součásti.

Kontakty (nově Lidé) se dočkaly také jen lehčího liftingu na první pohled neviditelného. Ale pokud Hotmail propojíte s Facebookem, ve zvláštní záložce budete mít kontakty z největší sociální sítě. Stejně to funguje s MySpace, LinkedIn, Hi5 a dalšími.

E-mailová schránka

Ve složce s příchozími zprávami zůstal pouze jeden vyhledávač, ten je ale chytřejší a umí našeptávat právě psané slovo. Nad seznam e-mailů se nachází nová lišta pro rychlé třídění pošty. Je to návykové, stačí zvolit všechny zprávy, nepřečtené, od uložených kontaktů, ze sociálních sítí (takové ty různé fejsbůky, tvitry a majspejsy), nebo ostatní zprávy, které nezapadají ani do jedné kategorie.

Okamžitý náhled zprávy zvýraznil přílohy ve zvláštních boxech a zprávám můžete přiřadit příznak. Tím označíte důležité zprávy, ke kterým se ještě vrátíte později.

Ke zprávám s příznaky se pak dostanete přes levý panel, který mj. kontroluje zprávy a rovnou třídí ty, které obsahují fotografie nebo dokumenty MS Office. Zprávy lze sdružovat do konverzací podobně jako Gmail. Stačí funkci povolit v Možnost | Další možnosti | Nastavení konverzace | Seskupit zprávy podle konverzace. Pak se zprávy od jednoho kontaktu se stejným předmětem (tedy jedna záležitost, kterou řešíte více e-mailu) se pak sdruží jakoby do jednoho e-mailu. V seznamu pak vidíte, z kolika zpráv se skládá.


Hledání s našeptávačem a rychlá zobrazení zpráv

V liště základních funkcí se objevila ještě jedna nová volba – Uklidit. Sada rychlých nástrojů třeba promaže aktuální složku, smaže všechny zprávy od jednoho odesílatele apod.

Zobrazení a psaní zpráv

Plně otevřené zprávy jsou, no, líbivější. Microsoft přidal boxíky, kudrlinky a gradienty. Ale práce s přílohami je opravdu příjemnější. Např. dokumenty můžete ihned otevřít ve webové verzi Office. U nás ještě nejspíš ne. Officiálně ještě internetový balík nebyl vydán a soubory se automaticky stahují do počítače.

Novinkou je Aktivní zobrazení. Pokud v příloze Hotmail najde odkaz na nějakou videoslužbu, fotografie, klepnutím na ně vyskočí silverlightové okno s přehrávačem nebo prezentací, zbytek prvků na stránce se rozostří.

Psaní zprávy je až na drobnost – předělání systému příloh – takřka stejné. Jenže tento detail je snad ze všech změn nejvýraznější/nejdůležitější. Připojovat lze nejen soubory s klasickým 10MB limitem, ale také fotografie/dokumenty uložené ve složkách Windows Live SkyDrive. Do jedné zprávy se vejde dvě stě padesátimegových fotografií/dokumentů, což dělá 10GB velikost příloh. Ty se neodesílají v jedné zprávě, ale pouze formou odkazů. Ale ten, kdo Hotmail používá také, uvidí pěknou galerii přímo v e-mailu.

Zatím u nás (u mě?) chybí možnost vkládat dokumenty Office, toho se možná dočkáme, až vyjde balík Office 2010 oficiálně v češtině.

Jako přílohu můžete vložit i výsledky z vyhledávače Bing, ať už je to obrázek, webová stránka nebo třeba místo v Bing mapách.

Webový klient Windows Live Messengeru byl už v minulé verzi Hotmailu, nově ale více zgooglovatěl. Kontakty se přesunuly do levého panelu a konverzace probíhá buď v malém okénku na spodní straně stránky, nebo po zvětšení v samostatném okně.


Malé okno Messengeru

Hotmail bezpečný a mobilní

Microsoft tvrdí, že po celou dobu komunikace funguje zabezpečené připojení skrz SSL. Druhým ochranným prvkem má být heslo na jedno použití. Ale jeho nastavení jsem si bohužel nikde nevšiml.

Na podporovaných mobilních platformách funguje Exchange ActiveSync, která na rozdíl od IMAPu synchronizuje kromě pošty i kontakty a úkoly v kalendáři. I mobilní stránka mobile.live.com/hm dostala nový kabátek.

Popis veškerých novinek i s videi naleznete zde.

Gmail vs. Hotmail

Nový Hotmail si troufá hlavně na Gmail. Na stránkách Windows Live dokonce Microsoft oba klienty srovnává (včetně videí). Jakoby tím vlastně říkal, že se jen dotahuje, místo aby přebral štafetu. V počtu schránek ale pořád vede (Hotmail 364, Yahoo 302, Gmail 175 milionů schránek). Redesignem a novými funkcemi ukázal, že jde vytvořit vzhledově pěkný klient, který neošidil uživatele o funkce. Ale Google se se svým pošťákem mazlí více a častěji. Skoro není týdne, kdy by nepřidal další drobnost, propojení s jinou službou atd.

Nakonec vždy rozhodou individuální zájmy každého z vás. Typický uživatel Windows a Windows Mobile spíš ocení Hotmail díky povedeným klientům Microsoftu, propojení a synchronizaci (MAPI, push), Google zase potěší hlavně IMAPem.

CS24

Funkce Hotmail Wave 4 Gmail
úložiště neomezeno rozšiřující se (momentálně 7,4 GB)
maximální velikost přílohy 50 MB 25 MB
velikost příloh ve zprávě 10 GB 25 MB
řazení do konverzací volitelně vždy zapnuto
integrovaný IM a SMS Messenger Chat
mobilní verze ano ano
mobilní synchronizace/push ano ano
přeposílání otevřené otevřené
vlajky/hvězdičky (oblíbené) ano ano

 

Takže která zahraniční schránka vede u vás? Hotmail, Gmail, nebo Yahoo Mail?