Hlavní navigace

NSA denně sleduje až 200 milionů SMS. Z nich doluje užitečné informace

17. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Deník The Guardian na základě dokumentů poskytnutých Edwardem Snowdenem píše o dalších způsobech špehování občanů. Program Dishfire sloužil (a možná stále slouží) k získávání textových komunikací v mobilních sítích. Jeden z uniklých slajdů z jara 2011 ukazuje, že NSA denně shromáždila v průměru 194 milionů SMS.

Z nich rozvědka odstranila ty americké, ale ostatní zachovala. Data prý využívala i britská tajná služba GCHQ, která si vyžádala zprávy týkající se tamních uživatelů. Z toho byl šokován i šéf Vodafonu. Operátor potvrdil, že se soudním příkazem dodává bezpečnostním složkám informace, které si vyžádají. Ale NSA má přístup i k SMS, které tímto procesem neprošly.

 

Americká národní agentura z SMS dolovala užitečné informace jako kontakty (vCard), zprávy o finančních transakcích, zmeškaných hovorech, heslech, výměnách SIM karet nebo překročení hranic při vstupu do roamingové sítě. Mluvčí NSA k tomu dodává, že jejich program je zaměřen jen na oprávněné zahraniční cíle, ale množství zpracovaných zpráv napovídá, že rozvědka musí sledovat i náhodné uživatele.

Zdroj: The Guardian