Hlavní navigace

NSA napichovala routery vyrobené v Americe. Díky nim špehovala různě po světě

15. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od doby, co se provalilo, že americká NSA špehuje ve velkém uživatele, se objevují další a další informace o tom, co všeho agentura dělala. Mezi posledními přichází zpráva o manipulaci s některými routery, které byly vyrobeny v USA. Předesílám, že před několika roky ještě americká vláda zpochybňovala čínské výrobce jako Huawei nebo ZTE, že jejich síťová technika údajně může špehovat Ameriku.

Tip: NSA denně sleduje až 200 milionů SMS. Z nich doluje užitečné informace

Mezitím však Amerika špehovala celý svět. Hlášení z června 2010 od jednoho z vysoce postavených lidí v NSA explicitně prozrazuje, že agentura upravila spoustu routerů, serverů a počítačů, které měly odejít ze Spojených států do ciziny. Nabourané produkty opatřila novou záruční pečetí a jejich cesta za hranice pokračovala.

MMF24

NSA je pak mohla sledovat, ať už sloužily v kterékoli části světa. Informaci zveřejnil opět Glenn Greenwald, který se podílel na prvotním odhalení kauzy se sledováním. To, že se vláda USA dostala do křížku s čínskými výrobci síťových zařízení, mohl být jeden z motivů sledování. Když se Číňané z amerického trhu stáhli, dali prostor distribuci amerických zařízení, která nejen nalila do kasy nějaké peníze, ale také posílila možnosti sledování.

Zdroj: The Guardian via Neowin