Hlavní navigace

NuCaptcha: jednoduchá pro uživatele, složitá pro roboty

Sdílet

Zdroj: Redakce

Opisování znaků v diskuzích nebo při stahování souborů by se mohlo zjednodušit s novým systémem NuCaptcha. CAPTCHA je totiž otravný mechanismus, který má zabránit spamování robotů, jenže techniky OCR pokročily a jednodušší metody šifrování pro ně nejsou problém. Ty složitější už ano, ale paradoxně odradí spíš lidské uživatele, kteří je nepřečtou a po třetím neúspěšném pokusu to vzdají.

NuCaptcha je jiná, průlomová. Znaky se totiž nerozlišují na statickém obrázku, ale videu ve smyčce. Čitelný text se vlní na obrazovce, úkolem je pouze přepsat barevně odlišené znaky, využít lze i zvukovou nápovědu. Samotné video běží ve Flashi, což bohužel odstřihne některé mobilní systémy. NuCaptcha Basic je zdarma, na webu projektu naleznete tipy a návody, jak aplikaci použít v různých prostředích.

nucaptcha.com

Význam zkratky CAPTCHA si necháme nakonec, zabere celý totiž odstavec: Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, tedy plně automatický veřejný Turingův test pro odlišení počítačů a lidí. Někdy se ale vysvětluje jako Capture Characters (zachyť znaky). Viz Wikipedia.

Zdroj: Mashable, NuCaptcha

Byl pro vás článek přínosný?