Hlavní navigace

Názor k článku Nvidia prý bude 7nm GPU vyrábět v továrnách Samsungu, s technologií EUV od del42sa - Jenže AMD pokud chce konkurovat v high endu...

  • 6. 1. 2019 14:49

    del42sa (neregistrovaný)

    Jenže AMD pokud chce konkurovat v high endu se velkým čipům nevyhne, stejně jako Nvidia. Se podívej na trend posledních let, tak obrovská GPU co se rozměrů křemíku týče jsme nikdy v historii neměli.
    Vega10 shrinknutá na 7nm by měla cca 250mm2 a to ani zdaleka už není high-end GPU....

    U AMD je problém ne v počtu SP, ale v zastaralé GPU architektuře. Ta nebyla na takový počet SP navržena ani na provoz na tak vysokých taktech a když se podíváš na výkon jednotlivých generací, tak jim to celkem dobře škálovalo do těch +-3000SP. Tam se to ale mělo tehdy zaříznout ve prospěch úplně nového návrhu. Namísto toho vzniknul kočkopes Vega a přesně tam se ukazují ty slabá místa toho návrhu, špatné škálování, omezený geometrický výkon, problematické vysoké takty za cenu brutální spotřeby, atd.

    Ohledně toho procesu proč vydrží déle ? Protože ještě ani nezačali vyrábět jeho EUV verzi a po ní má přijít ještě EUV+
    Na těch 5nm možná přejde Apple, kterému nevadí při těch obrovských maržích ani vysoká zmetkovost první várky čipů, ostatně není problém vyrábět droboulinký čip, ale vyrobit velké komplexní GPU větší jak 400mm2, to bude ještě nějaký čas trvat a výrobci raději využijí vylepšených verzí 7nm než riskovat s rychlým přechodem na 5nm.