Hlavní navigace

nVidia a ATI = cenový kartel?

16. 7. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Případ, k jehož otevření vedlo 51 civilních žalob podaných u sanfranciského soudu na společnosti Nvidia a ATI (nyní tedy AMD) se po odlmce dostal znovu do popředí zájmu.

Na slyšení konaném začátkem července si kalifornský soudce William Alsup přečetl e-mail pocházející z korespondence obou firem a řekl něco ve smyslu, že se sice nejedná o definitivum, ale rozhodně o podstatný důkaz. Právníci AMD a Nvidie argumentovali tím, že se jedná o soukromou obchodní korespondenci a její obsah má zůstat utajen, to však soudce odmítl s tím, že by ho nezastavil ani zapečetěný recept na Coca-Colu.

V jednom e-mailu od Dana Vivoliho, vicepresidenta Nvidie pro marketing, tehdejšímu šéfovi ATI, Davu Ortonovi stálo zhruba toto: „Opravdu si myslím, že bychom měli více spolupracovat v oblasti marketingu. Jak už jsme o tom spolu mluvili, přestože jsme konkurenti, máme společný cíl vytvořit si své místo v respektovaném, dobře pozicovaném hřišti. Akcie za 5 a 8 USD jsou výsledkem opaku.“

Více detailů o případu najdete v článku na serveru Law.com.

Aktualizace (na základě PDF, na něž v diskuzi upozornil uživatel Shit):
Následující graf a tabulka ukazuje rozptyl cen výkonnostně podobných řešení ATI a Nvidia před kritizovaným obdobím a později v něm. Posuďte sami, zda je nějaká levárna v tom, že podobné grafiky konkurenčních firem stojí stejně.

KL24

Ani Intel se soudy nenudí. První případy, kdy byl nařknut z používání nečestných praktik nutících evropské prodejce nenabízet řešení s procesory AMD, jsou už docela letité. Nyní se evropští komisaři hodlají celé věci znovu podívat na zoubek a zkoumat zda různé slevy, peníze na marketing a další aktivity pro prodejce procesorů a sestav s procesory Intel nejsou asi nějak moc záludné a neomezují konkurenční prostředí. Jestli je takový postup EU stejně jako v případě boje proti dalšímu IT gigantu, Microsoftu, v pořádku, nebo naopak připomíná to, co jsme tu víc jak 40 let nesnášeli, nechám na vás.

Zdroj: The Inquirer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku