Hlavní navigace

Nvidia a AMD prý chystají speciální verze grafik jen pro těžbu kryptoměn. Bez výstupů

6. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Redakce

O víkendu jsme zde psali o dopadu rostoucího zájmu o těžení kryptoměn na trh grafik – tento faktor by prý měl stát za tím, že jsou Radeony RX 580 a 570 vyprodané s dodací lhůtou nejméně 2–3 týdny. Zájem o těžení je zřejmě skutečně masivní, jelikož se objevily zprávy o tom, že se na něj výrobci rozhodli zaměřit speciálními produkty. Tento „obor podnikání“ tím bude takříkajíc oficiálně legitimizován.

Nějak speciálně pokrýt trh těžařů chtějí podle webu VideoCardz údajně obě dvě firmy, tedy Nvidia i AMD. Informace v tomto duchu údajně uvádí vícero zdrojů – už před VideoCardz o tomtéž mluvil také web BenchLife.info (viz zde). V plánu je údajně pro těžící zákazníky vyrobit speciální verze grafik a nasměrovat je na ně, aby již neskupovali modely určené pro hráče a nečinili je nedostupnými nebo příliš drahými.

Více informací je o těžícím speciálu, který chystá Nvidia. Údajně půjde o verzi GeForce GTX 1060, s GPU označením GP106-100 – tedy novou variantou či konfigurací čipu (stávající karty jsou zančené GP106-400/410 a GP106-300). Podle VideoCardz i BenchLife by tato verze prý nebyla vůbec použitelná jako herní grafika, přinejmenším nebude mít vůbec žádné výstupy na monitor. Zda bude třeba nějak zamčená možnost použít herní komponenty ovladačů (takže by se dal použít jen GPGPU kód v OpenCL nebo Cuda, nikoliv DirectX či OpenGL a Vulkan) nebo vypnuté rasterizační a texturovací jednotky, z dostupných informací těžko soudit.

Čip GP106, zde v plné verzi 6GB karty (Zdroj: NordicHardware) Čip GP106, zde v plné verzi 6GB karty (Zdroj: NordicHardware)

Tyto modely mají údajně normálně produkovat a prodávat stávající výrobci karet, najdeme je tak asi i v běžné distribuci. Údajně také mají být levnější než klasický herní model. Nevýhodou však je, že na ně bude výrazně zkrácená záruka, jen 90 dní.

Také AMD prý podle VideoCardz nějaký speciální model plánuje, údajně by měl být založen na některém z čipů Polaris (10 nebo 20). K němu však další detaily ještě známé nejsou. Teoreticky by ale mohl mít podobná omezení, například absence výstupů by byla ze strany výrobce karty logická, neboť neosazením se ušetří nějaké ty náklady.

KL24

Zafungují speciální těžící verze?

Za situace, kdy je GPU na trhu nedostatek k ukojení poptávky, se speciální těžící modely pravděpodobně prodají i s uvedenými omezeními. Přinutit však těžaře, aby kupovali jen tyto karty, už bude těžší. Z prosáklých informací totiž vypadají poněkud nevýhodně. Zkrácená záruka nás díky evropskému právu na ochranu spotřebitele, které nám garantuje tak jako tak dva roky, nemusí zajímat. Ale absence výstupů a nepoužitelnost těchto GPU pro normální provoz už je závažnější. Pokud by tyto karty celý život strávily těžbou, nešlo by o problém, ale v praxi to takto úplně nefunguje. Starší GPU s rostoucí efektivitou nových generací ztrácejí konkurenceschopnost a musí být z těžby vyřazována, aby se neprodělávalo na elektřině.

Zkušenost také říká, že těžící mánie prochází obdobími bublin, které netrvají zas tak dlouho a dnešní atraktivnost těžby tedy pravděpodobně nepotrvá dlouho. Proto je asi rozumnější počítat s nějakým plánem B pro případ, že by se cena dotyčných kryptomincí zase snížila a těžící hardware se stal nerentabilním. S běžnými herními grafikami se pak dá „exit“ provést lehce jejich prodáním na second-hand trhu. Ovšem speciální těžící modely, které nebudou použitelné jako grafická karta v PC, budou zcela k nepotřebě a vyrazit z nich nějakou zbytkovou hodnotu bude těžké až nemožné. Což je ale možná i záměr, aby poté nekazily prodeje nových grafik. Pokud navíc „těžítka“ nebudou na nákup výrazně levnější (o čemž lze pochybovat, neboť výrobci na nich sotva budou akceptovat výrazně horší marže), pak nejspíš zákazníci na těžení stále budou skupovat i běžné herní modely a jejich nedostupnosti se tudíž touto cestou zabránit nepodaří.