Hlavní navigace

Nvidia chystá na únor první GPU Maxwell, GTX 880M s 8 GB RAM a možná GTX 790

5. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

CES 2014 je za dveřmi, ještě v předvečer veletrhu se ale začaly na internetu objevovat nejrůznější úniky a informace. Část drbů se točí okolo grafické architektury Maxwell, kterou Nvidia letos uvede v nové generaci grafik GeForce. Vedle toho ale prý firma chystá i novinky založené ještě na starší architektuře Kepler.

Informace o Maxwellu přebíráme z webu VideoCardz, původně ale pocházejí ze (zpoplatněného) článku na serveru SemiAccurate, mimochodem tradičně velmi anti-zeleném. Podle tohoto zdroje se na příští měsíce chystají dva nové čipy založené na architektuře Maxwell. Za prvé půjde o GPU GM107, určené spíše pro mainstream a vyráběné na 28nm procesu. Tento čip údajně půjde na trh už v únoru (februári). Původně snad mělo být v plánu také GPU GM104 (podle názvu zřejmě Maxwellovská náhrada za GK104), bylo ale zrušeno.

Na výrobu 20nm procesem údajně v první polovině roku nedojde, dle SemiAccurate se možná čipů na modernějším procesu v roce 2014 nedočkáme vůbec (jak již ale bylo řečeno, mohla zde promluvit určitá podjatost). Dle VideoCardz by se 20nm čipy v druhé polovině roku či v jeho posledním kvartále objevit mohly. Konkrétně má jít o GPU GM204, což by byl výkonnější highendový čip na bázi Maxwellu a nahradil by karty jako je GTX 780 Ti s čipem GK110.

Architektonicky má Maxwell údajně vycházet ze stávajícího Keplera, zejména stream procesory budou prý podobné. Grafiky mají podporovat sjednocený paměťový prostor (pochopitelně ale ne fyzicky), což jsme ale již věděli, ostatně Nvidia tuto funkci zprovoznila softwarově i na Keplerech (v rámci frameworku Cuda 6). V čipech by se údajně mohl skrývat speciální řadič (zřejmě nějaké jádro či jádra ARM), který by teoreticky mohl snižovat zátěž hostitelského CPU, či snad pomáhat grafickému procesoru v úlohách, pro které se architektura GPU nehodí. Podrobnosti se snad brzy dozvíme z oficiálnějších zdrojů, takže bude lepší nespekulovat.


Roadmapa Nvidie z GTC 2013

Tolik k Maxwellu. VideoCardz vedle toho také naznačují, že se přece jen možná dočkáme následníka karty GTX Titan (to prý může být důvod, proč se na trhu neobjevila žádná GeForce GTX 780 Ti s 6 GB paměti). Co je možná ještě zajímavější: dle neověřených informací se prý možná chystá i GeForce GTX 790. Údajně by mohlo jít o duální grafiku s mírně ořízlými čipy GK110 – ty by měly aktivních 2496 stream procesorů a 320bitovou paměťovou sběrnici. K oběma jádrům by bylo osazeno 5 GB paměti, celkově tedy 10 GB. Web ale dodává, že může jít o pouhou spekulaci, takže tyto údaje berte s maximální rezervou (spíš pro zajímavost).

 

Co je naopak poměrně jisté, je nová mobilní grafika, GeForce GTX 880M. Tedy ne úplně nová, ve skutečnosti se stále zakládá na 28nm čipu GK104 jako GTX 780M. GPU bude taktováno na 954/993 MHz a aktivních bude všech 1536 stream procesorů. Paměti GDDR5 na 256bitové sběrnici budou mít takt 5 GHz. Díky vyššímu taktu (GTX 780M běží na 823 MHz) by i takováto přeznačená GTX 880M měla přinést slušný výkonnostní nárůst.

KL24

Největší legrace ale nastává u kapacity pamětí. Pokud nakonec z modelu GTX 790 nic nebude, Nvidia si na této mobilní grafice spraví chuť a nabídne grafiku s největší RAM. GeForce GTX 880M totiž má mít k dispozici 8 GB paměti GDDR5. Což asi nebude mít příliš velký výkonnostní dopad, můžete to ale brát jako kompenzaci za použití starého GPU. V propagačních letácích se to každopádně bude dobře vyjímat – podobně jako třeba 6GB Radeon R9 280X od MSI. Karta by se údajně mohla na trhu objevit v únoru (februári).

Zdroj: VideoCardz (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?