Hlavní navigace

nVidia definitivně rozjíždí vlastní konzoli – Shield přijde v červnu za 349 USD

15. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když na CES 2013 Nvidia oznámila, že se vrhne do výroby vlastní mobilní herní konzole, bylo to velké překvapení. Firma navíc strojek tehdy označený jako Project Shield rovnou předvedla. Oznámení Shieldu bylo jednou ze stěžejních událostí veletrhu a věnovali jsme se mu zde, prototyp jste si pak mohli prohlédnout i na fotografiích a videu. Nyní firma tuto svou iniciativu definitivně stvrzuje. Konzole se nakonec bude jmenovat prostě Shield a od včerejška již víme i kdy (zhruba) přijde do obchodů a kolik (přesně) bude stát.

Na svém blogu polečnost oznámila, že na trh konzole přijde již velmi brzy, a to příští měsíc (tedy v červnu/júni), ačkoliv ještě neznáme přesné datum. Pokud byste o tuto hračku měli zájem, přijde vás na 349 USD. Jako prvotní distributory uvádí Nvidia americké obchody Newegg, Micro Center, Canada Computer a Gamestop. Poslední jmenovaný má ale i evropské pobočky, tak se snad nebude jednat o čistě zaoceánské uvedení.

 Konzole Nvidia Shield
Konzole Nvidia Shield

Shield je přenosný systém s vyklápěcí dotykovou obrazovkou a tělem tvarovaným jako typický herní ovladač. Běží na Androidu a Nvidia v něm využila SoC Tegra 4 vlastní výroby (který prohlašuje za nejrychlejší mobilní procesor). Vedle nativních her včetně těch z TegraZone a androidích aplikací vám Shield umožní hraní titulů pro PC, chybět nebudou ani ty ze Steamu. Umožněno to bude tím, že počítač bude do konzole bezdrátově streamovat obraz a zvuk.

Hraní na PC tak člověk nebude muset oželet ani tehdy, když se odebere do postele, na balkón či zahradu anebo s prominutím na toaletu (podmínkou je samozřejmě pokrytí signálem Wi-Fi). Streamování ovšem bude při uvedení ve fázi beta, Nvidia ho zřejmě ještě stále ladí.

Shield bude vážit 579 gramů, jeho pětipalcová obrazovka obsahuje 1280 × 720 bodů (a podporuje multidotykové ovládání, jak již bylo řečeno); zabudovány jsou i reproduktory. Uvnitř má přístroj 16 GB paměti flash a 2 GB operační paměti. Ve výbavě je třeba USB, Bluetooth, GPS, HDMI, slot pro kartu MicroSD a pochopitelně Wi-Fi adaptér standardu N. Baterie bude mít kapacitu 28,8 Wh.

 

KL24

Co myslíte – uchytí se tato konzole? Podle mnohých pozorovatelů jsou mobilní (pokud ne i ty obývákové) konzole odsouzeny k zániku, protože je nahradí hraní na chytrých telefonech a tabletech. Shield ovšem proti nim nabídne mimo jiné mnohem pružnější ovládání (vedle dotyků a akcelerometrů se stále může spoléhat hlavně na tradičně koncipovaný ovladač). Lze také očekávat, že se pro tuto konzoli budou vyvíjet obecně sofistikovanější herní tituly než pro masy telefonů.

Zdroj: Nvidia

Byl pro vás článek přínosný?