Hlavní navigace

nVidia Fermi: 448 jader místo 512?

22. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ohledně grafického a výpočetního čipu Nvidia Fermi jsme v poslední době bombardováni z jedné strany skeptickými zprávami Charlieho Demerjiana, z druhé nadšenými prohlášeními marketingové mašinerie Nvidie. Nyní však konečně máme v ruce pořádné informace o chystaných next-gen produktech, konkrétně o kartách Tesla C2050 a C2070 určených pro výpočetní nasazení. O pravosti dokumentu nemůže být pochyb - je totiž vyvěšen přímo na webu Nvidie. Překvapením je, že ačkoliv jádro Fermi obsahuje fyzicky 512 „CUDA cores“ uspořádaných v šestnácti svazcích po 32, dva bloky jsou deaktivované a Tesla karty tedy disponují pouze 448 výpočetními jednotkami.

Deaktivace dvou bloků výpočetních jednotek a nastavení jejich frekvence na nižší úroveň, než které dosáhl 55nm čip G200b, může znamenat jediné – s výtěžností Fermi jsou problémy. Otazník zatím visí nad spotřebou – udávaných až 225 wattů je spíše velmi zhruba nastřelená hodnota (a spíše přestřelená), části dokumentu týkající se tepelných charakteristik zatím nejsou doplněny. Na stránce produktu je jako typická spotřeba uvedeno 190 wattů.

Tesla s Fermi bude k mání ve dvou variantách, s třemi nebo šesti gigabajty GDDR5, přičemž při zapnutém ECC část paměti obsadí paritní bity a využitelných bude pouze 2,625, respektive 5,25 GB. Tesla C2070 ale bude dostupná nejdříve ve druhé polovině příštího roku – dvougigabitové paměťové čipy, jimiž bude osazena, se totiž zatím nevyrábí.

Konečně k otázce, která jistě hlodá v mysli mnohých z vás: bude i GeForce GTX 380 mít pouze 448 stream procesorů namísto plných 512? O tomto můžeme bohužel jen spekulovat. Charlie Demerjian se domnívá, že právě ve výpočetním segmentu, kde se prodává relativně málo kusů za vysokou cenu, má smysl vybírat nejvydařenější jádra. Dle mého názoru budou ale nejlepší čipy s 512 CUDA cores potřebné právě v kartách pro hráče – zatímco Tesla má víceméně volné pole působnosti (co si budeme povídat, AMD se do této oblasti zas tak zhurta nehrne a Larrabee v roce 2010 nehrozí), GeForce narazí na houževnatý odpor Radeonů HD 5800 a HD 5900. Zvítězit znamená získat prestiž, která pomůže prodávat i slabší karty z nabídky Nvidie.

MMF24

Jenže to je tak vše, co hypotetická GeForce GTX 380 s 512 výpočetními jednotkami může pro Nvidii udělat. Pro novináře jich bude dostatek, avšak vinou špatné výtěžnosti 40nm postupu u TSMC si kartu koupí jen několik málo šťastlivců. A nebo se high-end bude podobně jako u ATI řešit dvoučipovou kartou, kde plně funkční jádra nebudou potřeba?

Zdroj: Nvidia, SemiAccurate

Autor článku