Hlavní navigace

nVidia Fermi - kdy a jak?

19. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zatímco AMD vychrlila svůj Hemlock Radeon HD 5970 v celé své kráse a obsadila tak trůn výkonového lídra grafických karet, Nvidia zbrojí a vysílá do světa další informace a fotografie, o nichž mnozí pochybují.

Fermi bude používat krásný čip NV100, GF100 či jiný s více než třemi miliardami tranzistorů. 512 CUDA procesorů, organizovaných do 16 jednotek po 32 CUDA jádrech, přičemž každá tato jednotka, streaming multiprocesor, má k dispozici 64 kB L1 cache a 768 kB L2 cache. Highendové jádro bude mít 384 bitů širokou paměťovou sběrnici s pamětmi typu GDDR5. Z toho pramení také objemy VRAM dělitelné třemi, jak uvidíte níže ve specifikacích nových Tesel C20xx a S20xx.

 • Zajímavá informace - čip NVIO bude nově pravděpodobně integrován přímo do jádra, neboť nejsou vidět žádné piny vedoucí k němu.

Nvidia zatím předvedla například tento počítač, HP Z800:

Je v něm prý osazena nějaká blíže nespecifikovaná karta na Fermi architektuře. Vedle postavili na prezentaci také identický počítač vybavený Teslou C1060 (jádro G200b v plné zbroji). Výsledek? 3,5 FPS oproti 21,7 FPS:

 • Jádro GF100 je teoreticky zhruba 6× výkonnější než GT200.

Jak je vidět, Fermi je mnohonásobně výkonnější, alespoň co se výpočtů týče, než stará generace. Nová architektura přinesla znatelné vylepšení výkonu. Uvidíme, jak to bude s grafickým výkonem, sama Nvidia se nechávala slyšet, že Fermi je vyvíjena zejména jako architektura pro profi karty do HPC. Druhým dechem ale společnost dodává, že své panství hodlá stavět i na půdě herní. A od toho jsou právě GeForce.

Nové GeForce – podvrh a čísla

 

Objevil se obrázek, kde je zobrazena nová GeForce, vykresluje scénu Unigine Heaven DirectX 11 benchmarku. FPS a obecně výkon neznáme, údaj je trefně zakryt rohem karty. Vypadá to skoro věrohodně, ale našli se i filutové, kterým se pár věcí nezdálo:

Teorie makety zde dostává řádnou podporu. I když se chce říci, že některé věci nejsou tak docela pravda (SATA kabel vidět podle mě je - to červené focené z tenkého boku, světla na klávesnici nejsou důkaz, druhé PC nemusí znamenat nutně podvrh).

GeForce karty postavené na Fermi se nadále plánují na první kvartál roku 2010. Momentální karty jsou postavené na revizi čipu A2, Nvidia prý počká ještě na na A3, než pustí karty do prodeje.

Nvidia Tesla – další podvrh, více čísel, přesnější specifikace

 

Slovo podvrh opět berte se značným nadhledem, o kartě sice kolují pochybnosti, ale tentokrát jsou ještě děravější než na předchozím obrázku. Vzdor očekávání, že slovo Tesla bude nahrazeno slovem Fermi, nic se nestalo a neoficiálně jsou před nás kladeny specifikace Tesel řady 20.

Karty s jedním GPU jsou označeny poeticky jako Tesla C2050 a C2070. Obě podporují PCI Express 2.0 a ukážou pekelný výkon. Až 3 či 6 GB paměti GDDR5 najdete přímo na kartě, dále je možné používat i ECC paměti na desce, a to až 2,625 GB pro C2050 či 5,25 GB pro C2070. Výkon v double precision výpočtech je hezkých 520/630 GFLOPS. Za C2050 necháte v obchodě 2499 USD, za C2070 potom 3999 USD.

 • Double-precision výkon GT200 byl 77 GFLOPS.

Dále tu máme i 1U početní stanice se čtyřmi těmito drobečky, značení je S2050 a S2070. Jen na kartách v systému najdete až 12 či 24 GB paměti GDDR5, dále můžete využívat až 10,5 GB nebo 21 GB ECC paměti ze systémové RAM. Výkon v double-precision se bude pohybovat kolem 2,1-2,5 TFLOPS. Ceny jsou na sympaticky nízké hladině 12995 USD a 18995 USD.

Pár fotek:

Karta není nepodobná ukrojenému samplu, co se objevil dříve, ale vypadá už hotověji. Pár výtek by se opět našlo, DVI konektor vypadá umístěn až přespříliš vpravo, odlesk loga Nvidia vypadá přinejmenším kuriózně a obecně se trochu spekuluje, zda nejde o vyphotoshopovaný produkt.

 • Tesly mají nově DVI výstup, už nebude potřeba Quadro v Tesla systému na zobrazování.

Tesly X2050 budou uvedeny na trh v Q2 2010, X2070 potom v Q3 2010.  Nvidia své profesionální produkty do HPC inzeruje poněkud dříve než GeForce karty, zejména proto, aby si potenciální zákazníci nekupovali „nevýkonné počítače na Opteronech či Xeonech“ a počkali na supervýkonné Tesla stanice. Nebo Fermi? Ať tak či tak, při číslech v TFLOPS si vzpomenu na nejsilnější počítače světa a říkám si, že až Fermi vyjde, bude se tam docela hezky vyjímat. Například v Národní laboratoři v Oak Ridge, kde nyní stojí nejsilnější počítač na světě (Jaguár) ostatně oznámili, že postaví superpočítač na Fermi.

Larrabee, zřejmě dosti podobná bestie, se zmítá kdesi v dálce. Je nasnadě, že až se vynoří z hlubin papírů Intelu, půjde rozhodně o zajímavost.

Nvidia se vyjádřila, že vše výše (kromě pochybností :-) ) je pravé a potvrdila domněnku, že Tesla byla dříve prezentována proto, že GTC 2009 bylo zaměřeno na vývojáře a Tesla prý bude veleúspěšný produkt. Navíc prý není s uvedením kam spěchat, neboť stávající Tesla C10xx se prodává lépe než dobře.

Je jisté, že uvnitř čipu GF100 třímá double-precision duch pro výpočty a GPGPU využití. Jak to bude s porážkou Radeonu HD 5970 ve hrách se ještě dozvíme, ale je jasné, že politika Nvidie jasně hřímá, že nejvýkonnější karta trhu je vždy GeForce, takže se možná s highendem ještě spousta věcí zamíchá. Naproti tomu zde stojí pádlo s 3200 stream procesory.

CS24

Poslední poznámku v perexu berte s rezervou :-)

Zdroje: VizWorld, Brightsideofnews, X-Bit Labs, Fudzilla

Autor článku