Hlavní navigace

Nvidia potichu vydala pomalejší GeForce GT 1030. Karty mají místo GDDR5 paměti DDR4

5. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Změny specifikací grafických karet jsou teď hodně populární. Nedávno jsme tu měli zprávu o tom, že se v noteboocích objevila pomalejší a úspornější verze GeForce MX150 – a bohužel v názvu nijak neodlišená, takže kupující asi často bude čekat lepší výkon, než dostane. Toto mobilní GPU používá čip GP108, který je osazený i v desktopových kartách GeForce GT 1030. A tyto potkává nyní stejný osud. Na trhu se potichu začaly objevovat verze této karty s nižším výkonem, než byl typický v době vydání (a recenzí). Ty se ovšem neliší jen takty, ale hlavně tím, že nedisponují rychlou paměť GDDR5.

Na trhu se objevily modely GT 1030 od MSI, Gigabyte a Palitu (což ale nemusí být kompletní seznam), které mají místo paměti GDDR5, s kterou šla karta na trh, osazené čipy DDR4, také v kapacitě 2 GB. Podobně jako dříve u karet postavených na DDR3 to přináší velké snížení paměťové propustnosti, kterou má GPU k dispozici. Paměť má v případě GP108 jen 64bitovou sběrnici, a byla tak závislá na frekvenci GDDR5, která byla 6 GHz efektivně a dávala propustnost 48 GB/s. Ovšem DDR4 použitá v kartách GeForce GT 1030 běží na efektivní frekvenci jen 2100 MHz. Propustnost by měla s DDR4 dělat jen 16,8 GB/s.

Herní výkon těchto karet bude vzhledem k velkému snížení propustnosti (na 35 % původní hodnoty) asi výrazně zredukován. Kromě pamětí mají ovšem také nižší takty GPU, podle AnandTechu je například model od MSI taktován na 1189/1430 MHz, zatímco verze s GDDR5 má ve specifikacích 1265/1518 MHz. Modely Gigabyte a Palitu mají takty ještě o něco níže. Toto ubrání z frekvencí ovšem asi nebude tak důležité jako limitace pamětmi.

Zatímco pro občasné hraní tedy tyto karty budou nevhodnou volbou, nemusely by být špatné jako základní zobrazovadlo nebo pro přehrávání videa. Snížení taktů a zejména asi nahrazení pamětí GDDR5 za DDR4 totiž umožnilo snížení TDP, jenž je oficiálně 20 W místo dřívějších 30 W. Tento model je tedy opět úspornější, i když je otázka, zda bude výraznější rozdíl i v pro tyto účely nejdůležitější spotřebě v nečinnosti. A zda to bude stát za to vzhledem k výrazně nižšímu 3D výkonu.

KL24

Specifikace DDR4 modelu GeForce GT 1030 od MSI. Díky 20W TDP by karta měla bez problémů fungovat ve slotech PCIe ×4 nebo ×1, které nemusí dodávat plných 75 W jako PCIe ×16 Specifikace DDR4 modelu GeForce GT 1030 od MSI. Díky 20W TDP by karta měla bez problémů fungovat ve slotech PCIe ×4 nebo ×1, které nemusí dodávat plných 75 W jako PCIe ×16

Karty jsou u některých výrobců odlišené písmeny „D4“ v produktovém kódu, například u Gigabyte GV-N1030D4-2GL. Nemusí to ale být pravidlem a v běžném názvu produktu (GeForce GT 1030 2 GB), který uvidíte v obchodě, nemusí být typ pamětí uveden. Při koupi tedy bude důležité se dívat do specifikací, zda tam je žádoucí typ pamětí uveden, případně zda tam není vypsána odpovídající hodnota propustnosti.

DDR4 v grafických kartách jsou novinka

Použití pamětí DDR4 je jinak docela zajímavá novinka. V levných kartách se obyčejné negrafické paměti objevovaly běžně, ale doposud to pokud vím byla jen DDR3. S tím, jak počítače přešly na DDR4 a výrobci migrují výrobu na novější technologii, je nasazení DDR4 zcela logické, ovšem znamená nutnost mít v GPU odlišný řadič. Že čip GP108 v kartách GeForce GT 1030 tyto paměti umí, je pro nás novinka. Ideální by ale bylo, kdyby to aspoň byly rychlejší třídy těchto pamětí, než čipy běžící na stále celkem nízkých 2100 MHz. DDR4 je pro propustnost těchto „vyhladověných“ GPU přínosem, ovšem zatím není rozdíl ve frekvencích proti DDR3 moc velký.

Byl pro vás článek přínosný?