Hlavní navigace

Nvidia GeForce GTX 1070 Ti se začala prodávat, recenze jsou venku

2. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

GeForce GTX 1070 Ti, kterou Nvidia minulý týden představila, šla na trh hodně náhle (mezi úniky a vypuštěním utekl zhruba měsíc). Tento model byl pravděpodobně motivován potřebou porazit Radeon RX Vega 56, který předtím vyšel jako rychlejší alternativa GeForce GTX 1070. Ať už je to ale pravda nebo ne, Nvidia předtím měla poměrně velkou mezeru mezi kartami GTX 1070 a GTX 1080, kterou nový model GTX 1070 Ti zaplňuje. Dnes se oficiálně začíná prodávat a hráči tak mají víc možností na výběr. Specifikace karty GeForce GTX 1070 Ti jsme probírali minule při představení (a ani tehdy to nebylo poprvé), takže jen stručná rekapitulace: tato novinka má čip GP104 s 2432 stream procesory, tedy 95 % jednotek modelu GTX 1080. Jejich takt je 1608 MHz v základu a 1683 MHz pro boost. Karta má ale paměťový subsystém pouze stejně silný, jako pod ní se nacházející GTX 1070: 8 GB paměti GDDR5 na 8,0 GHz. Zaplatíte za ni oficiálně 450 dolarů, takže jak cena, tak výkon se nachází mezi kartami GTX 1070 a GTX 1080. Spotřeba na půl cesty není, karty mají TDP 180 W jako GTX 1080.

GTX 1070 Ti v obchodech

Dnešním dnem jde GeForce GTX 1070 Ti oficiálně na trh. V našich obchodech se skutečně už objevila, přičemž za původně avizovanou cenu 12 300 Kč se dá pořídit (nebo dalo, pokud se mezitím první várky nevyprodaly) provedení s běžným profukovacím chlazením referenčního typu s radiálním ventilátorem. Nereferenční modely s lepším chlazením pomocí dvou či tří axiálních ventilátorů jsou bohužel o něco dražší, momentálně stojí ve větších obchodech 13 až 14 tisíc. Nvidia tedy sice výrobcům zakázala nabízet modely prodávat přetaktované z továrny, ale to neznamená, že nereferenční karty (s takty referenčními) nebudou stát něco navíc.

V dnešní den také vyšly recenze tohoto nového modelu se starším čipem. Pokud chcete strávit večer čtením, má pro vás šikovný přehled recenzí v světových médiích i s odkazy web VideoCardz. V tuto chvíli mají článek z námi tradičně odkazovaných webů PC Perspective, Tom's Hardware, AnandTech. Hodně anglických recenzí používá referenční „Founders Edition“, ale například německý ComputerBase má v testu dvě nereferenční karty, podobně také KitGuru, GamersNexus. Dokonce tři různé nereferenční karty testují holandský web Hardware.info a Švédi na SweClockers.

Provedení ROG Strix od Asusu
Provedení ROG Strix od Asusu
Model Gaming od Gigabyte
Model Gaming od Gigabyte
Karta FTW2 firmy Evga
Karta FTW2 firmy Evga
MSI Aero, do fakto referenční chladič
MSI Aero, do fakto referenční chladič
Provedení Armor o MSI
Provedení Armor o MSI

O 13 % rychlejší než GTX 1070, o 5 % rychlejší proti RX Vega 56

Podle recenzí vychází karta docela atraktivně, ale asi je třeba mít na paměti, že kvůli „převisu“ výpočetního výkonu nad paměťovou propustností, která je relativně nižší a nezlepšená proti levnější GTX 1070, nemusí jít o ideální volbu pro všechny hry. Asi tedy uděláte dobře, pokud se v recenzích podíváte, jestli si dobře vedou vaše oblíbené tituly. V průměru je ale výkon dobrý – pokud si půjčím třeba čísla z celkového hodnocení AnandTechu, vychází mu GTX 1070 Ti (Founders Edition) jako grafika jen o 8 % pomalejší proti dražšímu modelu GTX 1080. Proti GeForce GTX 1070 je pak o 13 % rychlejší. Srovnání s konkurenční stájí pak vypadá tak, že referenční GTX 1070 Ti dává v průměru o 5 % více výkonu než referenční Radeon RX Vega 56, jenž měla za cíl porazit (pravda, doporučenou cenu má vyšší o 12,5 %, takže úplně regulérní vítězství to není).

KL24

geforce-gtx-1070-ti-computerbase

Jiné zprůměrované výsledky, zde web ComputerBase Jiné zprůměrované výsledky, zde web ComputerBase

Slevy GTX 1070?

Jelikož má nová karta cenu posazenou o dost výš než GTX 1070, není tento nižší model pod vyloženým tlakem na zlevnění, což se dříve očekávalo. Nicméně objevily se zprávy, že by jej Nvidia zlevnit mohla, přinesl je například švédský SweClockers. Ovšem tyto případné slevy zatím nejsou potvrzené, Nvidia je asi oficiálně vyhlásit nemusí. Případné redukce cen by ale mohly nastávat neoficiálně v režii prodejců.

Byl pro vás článek přínosný?