Hlavní navigace

Kdy vydá Nvidia GPU Turing? Nereferenční karty v srpnu či září, FE možná už v červenci

18. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Nové grafické karty od Nvidie jsou počítám nyní téma, na které jste zvědaví nejvíc ze všeho. V tomto směru je zde dobrá zpráva – objevily se informace o možné době jejich uvedení. A navíc ho kladou do relativně brzké dob. Jak to s novými GeForce vypadá, se pokusil poodhalit web Tom's Hardware, respektive původně jeho německá verze. Informace získané údajně v zákulisí od výrobních partnerů Nvidie pocházejí od redaktora Igora Walloseka, který před časem správně trefil, že tyto karty nevyjdou na GTC nebo GDC na jaře, což je informace, která chvíli publikovala (tvrdil ji pro změnu Anthony Gareffa z TweakTownu).

Nová generace by měla být založená na architektuře Turing a zatím bohužel nevíme, zda půjde o 12nm čipy, nebo Nvidia odvážně (jelikož velmi brzy v počáteční fázi jeho rozběhu) použije 7nm proces. Wallosek také uvádí, že se mu dokonce zatím ani nepodařilo ověřit, jak se nová generace bude jmenovat, tedy či přijde jako GeForce GTX 1180 (jak se objevilo na TweakTownu), nebo jako GTX 2080. Nvidia samotná údajně informace o nové generaci neobyčejně pečlivě hlídá.

Founders Edition v červenci, nereferenční karty v srpnu/září?

Zdroje z průmyslového prostředí nicméně vydaly informace o tom, kdy by se tyto nové grafiky mohly objevit. Oficiální vydání by se údajně mohlo odehrát v červenci, nebo „nejdříve v červenci“ (tj. s možností, že by to mohlo být později). Tento termín by se týkal referenčních karet a údajně jen jich. Takzvanou „Founders Edition“ Nvidia totiž připravuje ve vlastní režii (fyzicky pro ni ale karty vyrábí PNY), kdežto nereferenční karty ostatních výrobců podléhají schvalování a jejich výrobci by měli také mít určité zpoždění v přístupu k informacím a vzorkům čipu.

Podle Walloseka by pravděpodobně nereferenční karty Turing mohly vyjít v srpnu, nebo v září. Tato informace je částečně založena jednak na odhadu vzhledem ke všem krokům, které musí výrobci karet absolvovat (Tom's Hardware popisuje v článku jednak klasickou přípravu grafické karty a vedle ní i zvláštní schvalovací kolečko požadované Nvidií – jde o docela zajímavé čtení, do určité míry možná i víc, než ony útržky o načasování Turingu, takže doporučuji k přečtení). Kromě této úvahy ale údajně srpen či září souhlasí také s tím, co Wallosekovi přímo sdělily zdroje z okruhu výrobců karet. Údajně také existují indicie, že by se profesionální grafiky Quadro založené na Turingu mohly objevit na konferenci Siggraph také v srpnu. V jejich případě by ale asi šlo o papírové odhalení s dostupností třeba až v Q4, neboť profi grafiky se oznamují dopředu.

geforce_gtx_1070_s_referencnim_chladicem GeForce GTX 1070 s referenčním chladičem, tzv. Founders Edition

Výroba referenčních karet začne nejdřív 15. června

Za těmito termíny stojí ještě jeden, který se odehraje v pozadí. Wallosek uvádí, že dle jeho zdrojů začne Nvidia dodávat čipy a související záležitosti (přes Nvidii budou údajně výrobci karet kupovat i paměti) 15. června nebo někdy okolo tohoto data. Takže až v této chvíli bude moci začít jakákoliv výroba karet. Toto se ale týká právě jen výroby referenčních/Founders Edition verzí Turingu, která má probíhat jak už bylo řečeno u PNY.

KL24

Žádné konkrétnější informace k parametrům nebo výkonu zatím nejsou. Možné parametry modelu GTX 1180 nebo GTX 2080 jsme zde sice nedávno probírali, ovšem zdaleka nevíme jistě, zda se potvrdí (u webu WCCFtech, jenž byl zdrojem, radno opatrnost). Wallosek podotýká, že cena by mohla být při uvedení o něco vyšší, než v roce 2016 u řady Pascal. A to kvůli vyšším cenám pamětí GDDR6 (ovšem grafické paměti zdražily i obecně spolu s ostatní DRAM), což by prý možná mohlo vést k zdražení karet třeba až o 100 euro (orientačně 2550 Kč). Nicméně toto je opět jen spekulace, nikoliv potvrzená informace.

Čip GPU (Nvidia G80) Čip GPU (Nvidia G80)

Jisté ale je, že karty generace Turing nabídnou vyšší výkon, než dva roky (v tu chvíli už víc) staré Pascaly. Otázka je samozřejmě, jak velké to zlepšení bude, případně jaké bude zlepšení poměru výkonu a cenou, pokud ta stoupne. V tom, jak velký pokrok může Turing být, bude hrát roli jednak míra architektonických zlepšení, která Nvidia provede, ale také to, jaký výrobní proces bude použit. 7nm čipy by dovolily podstatně více výpočetních jednotek než 12nm. Ani v jednom z těchto ohledů ale bohužel zatím nemáme žádné informace, takže budeme dále napjatí.

Byl pro vás článek přínosný?