Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Kdy vydá Nvidia GPU Turing? Nereferenční karty v srpnu či září, FE možná už v červenci. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 5. 2018 13:35

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    To znamená dvě věci. 1) Má přesně ty takty, které jsou ve specifikacích Nvidie/AMD (takty, TDP, další nastavení), tj. není přetaktovaná, nemá zvýšené TDP a tak. 2) Používá referenční návrh desky (PCB) a chladiče, který je něco jako vzor, ale zároveň se i prodává. Naproti tomu ty nereferenční chladiče, tak se označujou ty, které si sami vyvinou výrobci karet.

    Důležité krom té absence OC je ještě to, že referenční karty používají prakticky bez výjimky chladič s radiálním ventilátorem, ktterý profoukává kartu na délku (uvnitř je pasiv) a vyfukuje teplo ven ze skříně záslepkou. Důvod je asi jednak to, že je to levnější, jednak to, že to funguje i v poměrně špatném airflow, takže taková karta je blbuvzdornější a je u ní měnší šance, že se někomu bude přehřívat, protože má nevhodnou skříň. Nevýhoda je, že jsou tyhle chladiče hlučnější než "nereferenční" (které jsou až na výjimky s více axiálními ventilátory) a mají menší chladící výkon.

    Obecně nereferenční karty mají teda chlazení lepší než ty referenční (s trochou nepřesnosti by se to asi dalo přidat k rozdílu mezi "box" chladiči přibalenými k CPU a lepšími modely prodávanými samostatně). Často je u nich lepší i napájení, i když to si člověk může dost připlatit. Je i dost karet, které mají jen referenční (výchozí) desku a na tom lepší nereferenční chladič. Ale nereferenční karty se obvykle dostanou na trh později, takže při začátku prodejů bývají jen ty referenční s horšími provozními vlastnostmi/výkonem/OC potenciálem.