Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Konečně známe celé specifikace GeForce GTX 1650. Vyjde příští týden, cena 4 tisíce. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 18. 4. 2019 9:20

    JirkaK

    AMD potřebuje zvyšovat marže, ne snižovat a je to jejich veřejně známý cíl.

    Ano můžeš si spočítat vývoj generace A stál X peněz a na tržbách z ní máme Y, jsme účetně na nule tak můžeme snížit cenu vše už je jen do plusu, ale ale takhle to nefunguje. Potřebuješ provozní kapitál mandatorní činnosti, potřebuješ financovat výrobu, potřebuješ financovat vývoj nových produktů. Pokud ti klesnou tržby, díky nižší ceně, tak logicky generuješ menší kapitál a nemůžeš tolik investovat do vývoje, peníze na výrobu omezit nemůžeš, potřebuješ vyrábět abys mohl vůbec prodávat, mandatorní výdaje také nemůžeš omezit pokud chceš aby firma vůbec fungovala, omezit můžeš jen vývoj a to zase nechceš protože dnes sice co prodávat máš ale za chvíli už to neprodáš.

    Polaris nepotřebuje zaplatit svůj vývoj, ten už zaplacený byl předchozí generací/generacemi, financuje vývoj Navi či něčeho co příjde po ní, až vyjde Navi, přijmy budou financovat vývoj dalších generací..

    Ve finále je pak pro firmu klíčové spočíst příjmy a výdaje za sledované období (fiskální rok) a spočítat jakou marži má, tedy rozdíl toho za kolik prodám a za kolik to vyrobím a zda ta marže pokrývá celkové náklady firmy, tedy zda generuji zisk nebo do toho musím lít vlastní peníze.

    Že "projekt" polaris je v černých/červených číslech je nepodstatné, zajímá tě výsledek hospodaření.

    Tam kde to zda si na sebe něco vydělá/nevydělá bude klíčový faktor pro to jak směrovat další rozvoj firmy a nových produktů, pokud něco na trhu není úspěšné, tak se tomu dál věnovat nebudu/omezím to a budu se věnovat něčemu co má úspěch a potenciál mi vydělávat víc. Prostě se vyvarovat slepým uličkám, chybám atp. Tzn. ovlivní to budoucí potenciál vydělat, ale to zda jsem právě teď vydělal nebo ne to nijak neovlivní.

    Říkáš že cena po 3 letech má být výrazně nižší, proč? Protože si to přeješ? Předpokládáš že výrobní cena v čase bude klesat, ale proč si to myslíš? Ona ta cena dokonce může růst, mohou se ti v čase měnit ceny materiálů, ceny energií, stejně tak v čase rostou mzdové náklady a to nejen těch inženýrů ve vývoji, ale i uklízeček... dokonce už i ten dělník v číně začíná být poměrně drahý protože i on se chce mít lépe. Tzn. je třeba počítat i s inflací. To že fabrika sice vymazlila výrobu a generuje menší počet zmetkových čipů je fajn, ale přesáhne to všechny variabilní faktory - zvyšující se cenu vstupů?

    Snížení cen AMD grafik přišlo s příchodem Turingu, snížení cen je to logický krok k tomu aby se produkt dokázal před zákazníky obhájit, bez cenové korekce se najde jen málo lidí kteří koupí stejně výkonný produkt za výrazně vyšší cenu, zvláště v sektoru trhu který je citlivý právě na tu cenu