Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Pozor na GeForce MX250. Některé notebooky ponesou pod stejným jménem pomalejší verzi. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 4. 2019 13:38

    Gildor

    Jako kdyby nestačilo, že se výkon jednotlivých notebooků dost liší podle toho, jak moc se přehřívají, ještě takovéto šachy s komponentnama.
    U procesorů je to taky přítomné, viz. 15-28W "U" modely.

    A nejvýraznější je to u notebookových Turingů, tam to Nvidia bohužel dotáhla do dost absurdního rozměru. A řekl bych, že to je i horší, než zde popsané čachry s MX250.

    Pascal byl v tomto fér, standardní "non-Max-Q" grafiky v noteboocích měly základní frekvence skoro jako desktopové a sice většinou neboostily zdaleka tak vysoko, ale třeba pokud šlo o masivní 4kg herní notebooky a přitom měly "jen" GTX 1060/70 (třeba MSI Titan modely), tak reálně výkon byl na úrovni desktopových verzí s horším chlazením.
    Pak sice přišly Max-Q verze, ale jednak byly označené a dále snížení frekvencí a výkonu bylo ještě relativně malé, pořád nebylo o řadu níž tzn. 1070 Max-Q pořád měla jasně vyšší výkon, než desktopová 1060, takže při onom odlišení v názvu jsem s tím neměl problém, ikdyž i tak nepochybně dost lidí nevědělo, že Max-Q = nižší výkon.

    Jenže u Turingu to nabývá absurdních rozměrů. Ano, stejně jako u Pascalu sice jde pořád o desktopový křemík, ale ta redukce frekvencí je až tristní. I "non-Max-Q" notebookové verze mají výrazně snížené takty a výkon a to bez jakéhokoli označení.
    A když se podívám na RTX 2080 Max-Q, tak to je naprosto tristní. Snížit TDP z 215W na 80W a základní frekcenci na 735MHz? To má být jako co? Ano, v reálu ty notebooky boostí na 1100-1200MHz, ale pořád to je výkon sotva nad desktopovou RTX 2060 = naprosté vyhazování křemíku oknem. Připadá mi to, jako by schválně zákazníkům prodávali velké drahé čipy za odpovídající cenu, přestože si zároveň uvědomují, že to je zakazníkovi k ničemu, protože tomu totálně zaškrtí výkon.
    Pokud by tam místo toho dali RTX 2070 s vyšší frekvencí, tak by dosáhli stejného výkonu za nižší cenu. Vážně nechci být přehnaně kritický, ale ve srovnání s Pascalem to bije do očí.

    Ano, Turing má obecně vyšší spotřebu, jenže holt když udělám grafiku s 215W TDP, tak ji prostě nemůžu nacpat do notebooků, natož do tenkých. GTX 1080Ti se taky neobjevila ani v těch nemasivnějších 4-5kg monstrech, přestože takové modely reálně můžou mít dost slušné chlazení.
    A oni nacpou RTX 2080 do 2kg modelů: Acer Predator Triton 500, nebo MSI GS65 8SG-039CZ Stealth mají 1,9kg a RTX 2080 MaxQ, jak dobré tam může být chlazení?

    Jinak konkrétní data pro notebookové Turingy: https://imgur.com/s55h7RQ