Hlavní navigace

Nvidia prý vypustí GeForce RTX 2060 druhý týden ledna, GTX 1070 už jí vyklízí pole

18. 12. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Minulý týden se provalilo, že Nvidia chystá grafickou kartu GeForce RTX 2060 (do té doby nebylo úplně jisté, zda Turing do tohoto nižšího segmentu sestoupí). Hned k ní také byly známé nějaké podrobnosti, což naznačovalo, že by tato grafika mohla vyjít relativně brzy. Vypadá to, že by to opravdu mohlo být tak, údajně tu totiž bude už za pár týdnů.  

Nvidia už rozesílá tiskové materiály

Andreas Schilling, jenž píše pro německý počítačový magazín HardwareLuxx.de, nyní na Twitteru přišel s potvrzením, že se GeForce RTX 2060 skutečně chystá.( Ne že by bylo třeba, informace od VideoCardz vypadaly dostatečně důvěryhodně.) Podle Schillinga už výrobci dostávají od Nvidie marketingové materiály včetně log, které na kartách budou a které ukázal na Twitteru. Ta dosvědčují, že karta patří skutečně pod řadu GeForce RTX, nejde tedy o žádnou „GTX“ kartu.

Co je podstatné, je další informace. Jeho tweet sděluje, že se máme těšit na druhý týden ledna. Vypadá to tedy, že na tuto dobu je plánováno vydání, nebo aspoň odhalení. Je asi možné, že toto odhalení bude jen papírové a prodej začne až později (často se dnes dostavuje prodleva třeba 10–14 dní). Pokud ale na toto u modelu GeForce RTX 2060 dojde, alespoň bychom se měli už dozvědět parametry a cenu, když už nebude model hned v prodeji. I na to ale asi nějaká naděje existuje. Onen druhý týden by jinak měl znamenat dny 7. až 11. ledna 2019, protože o víkendu Nvidia nejspíš nic jako vydání grafiky realizovat nebude.

Kromě oněch tiskových/typografických materiálů toho zatím Andreas Schilling moc dalšího nevypustil. Specifikace se mu u svých zdrojů zatím potvrdit nepodařilo. Jistý je zatím jen jeden údaj, a to 6GB grafická paměť. Ta patrně ukazuje na 192bitovou sběrnici, pokud nebude použita nějaká komplikovaná architektura. Paměť podle něj také je GDDR6, nemělo by tedy dojít k žádnému downgradu na GDDR5 nebo GDDR5X. Pokud bude ponechána frekvence 14,0 GHz efektivně, měla by propustnost dělat 336 GB/s.

KL24

Pro rekapitulaci: původní únik VideoCardz hovoří o tom, že GPU bude mít 1920 stream procesorů a používá ořezané GPU architektury Turing, a sice čip TU106 z modelu GeForce RTX 2070. Zde ale má karta mít jen napájení jedním šestipinem, TDP tedy asi bude nejvýše 150 W.

GeForce GTX 1070 prý zmizí z trhu, aby udělala RTX 2060 místo

Nvidia by tedy brzy měla mít na trhu (snad) zajímavou novou grafiku pro vyšší mainstreamový trh. Patrně bude představovat náhradu za model GeForce GTX 1070. Ten má totiž podle informací pro změnu webu PC Builder's Club nahradit. GTX 1070 už podle něj pomalu mizí z trhu/distribuce a dělá nové RTX 2060 místo. Lze tedy asi čekat, že GeForce RTX 2060 bude mít podobnou cenu jako tento starší model, nebo vyšší, ale ne o moc.

Byl pro vás článek přínosný?