Hlavní navigace

Nvidia GeForce RTX 3000: nereferenční verze grafik Ampere prý budou hned při vydání

12. 8. 2020

Sdílet

Zdroj: amigodesigns/tor6770
Pokud jste měli strach z toho, že se po vydání grafik Nvidia GeForce RTX 3000 "Ampere" bude muset čekat na nereferenční verze, už nemusíte. Budou prý hned.

Vypadá to, že za tři týdny (1. 9.) odhalí Nvidia první grafické karty generace Ampere, GeForce RTX 3000. Během prvních dní, týdnů (někdy i měsíců) se často řeší rozdíl mezi referenčními a nereferenčními kartami. Dříve mívaly referenční karty hlučnější chlazení s radiálními ventilátory, takže bylo záhodno čekat na tišší a chladnější „nereference“ s vícečetnými axiálními ventilátory.

U Turingu Nvidia přešla i u svých vlastních karet „Founders Edition“ na chladič nereferenčního typu, ale tyto modely zase byly dražší. U Ampere by Founders Edition karty možná tedy také mohly být dražší, takže vás asi bude zajímat, kdy se budou dát koupit nereferenční modely. A v tomto ohledu máme zdá se dobré zprávy.

Vypadá to, že nereferenční karty Ampere/GeForce RTX 3000 by měly být na trhu ode dne jedna, tedy že vyjdou současně s těmi referenčními (respektive verzí Founders Edition přímo od Nvidie). Pokud tedy budete preferovat provedení s „custom chlazením“ nějakého partnerského výrobce, budete mít tuto možnost.

Tuto zprávu přinesl web TwekTown, tvrdící, že mu ji řekly zdroje uvnitř výrobců karet – doslova údajně potvrdily, že referenční a nereferenční modely budou uvedené současně. Zprávu poté potvrdil i spolehlivější zdroj VideoCardz, kterému údajně kontakty u výrobců karet výslovně řekly, že se svými kartami „jsou připraveni“. Firmy tedy zřejmě již nějakou dobu na návrzích pracovali a teď už víceméně jen dolaďují a chystají logistiku pro start prodeje.

Galerie: Neoficiální vizualizace GeForce RTX 3080 podle uniklé fotografie

Je třeba upozornit, že není jisté, zda bude nereferenčních karet hned od začátku velký výběr. Alespoň nějaké ale uvedené budou a vzhledem k pozici Nvidie se nejspíš většina značek bude snažit alespoň jednu, ale spíš i víc nereferenčních karet připravit. A časem se výběr určitě bude dál rozšiřovat.

Ačkoliv odhalení bude už za tři týdny, není ještě jasné, kdy pak začne prodej. Objevovaly se informace o 9. září a 17. září, dále také o prostředku září pro první model a druhou polovinu měsíce pro další dva. Tyto termíny, pokud už nejsou neplatné, by teoreticky mohly patřit k reálným startům prodeje. Ten totiž asi začne až nějakou dobu po odhalení – před dvěma lety u Turingu to byl dokonce celý měsíc – zatímco 1. září bude papírové odhalení.

KL24

Je zajímavé, že Nvidia podle VideoCardz možná ještě stále nerozhodla závazně o tom, jaká jména budou tyto nové karty mít – nebo to tak ještě nedávno bylo. Možná jde o taktizování, možná o snahu utajit detaily až do poslední chvíle.

Preferujete u grafických karet Nvidia GeForce referenční karty (Founders Edition), nebo nerferenční/custom verze?

Zdroj: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?