Hlavní navigace

Názor k článku Nvidia GeForce RTX 3080 vydána. Výkon, spotřeba a výsledky v recenzích od JirkaK - Na teplotu CPU to dopad nemělo, mělo to...

  • 18. 9. 2020 17:52

    JirkaK

    Na teplotu CPU to dopad nemělo, mělo to dopad na teplotu paměti, světe div se... pozitivní.

    Nezapomeň že klasické řešení chlazení ten teplý vzduch nijak nevyhání z bedny ale jen ho tam výří, z jedné strany naráží do desky, z druhé do bočnice (předpoklad horizontální umístění, u vertikálního je to kapku jinak, že :))

    3080 a 3090 mají na straně u konektorů blower, takže odvádí teplo mimo skříň a nevýří ho po ní. Zrovna v těhle místech z mé zkušenosti často zůstávají horké kapsy vzduchu protože ho nemá moc co odvádět.

    Na druhé straně to téměř bez restrikce prohání vzduch chladičem, ten vzduch se rozhodně nijak závratně nezahřeje, takže fakticky CPU neovlivní a část toho vzduchu dojde k pamětem a ty, světe div se z toho benefitují.

    Je to asi jako u vodníka a radiátoru v předu. Vzduch se ohřeje o 0.1-0.5 stupně v závislosti na rychlosti a tloušťce radiátoru. To není nic co by mělo změnit účinnost chlazení, jestli je radiátor na intake nebo exhaust je fakticky jedno.

    Navíc mi řekni co je správné airflow. Víš že záleží na skříni a její konstrukci? Víš třeba že některé skříně chladí lépe grafiku než CPU a naopak, nebo přidání dalšího ventilátoru do skříně může znamenat zhoršení teplot komponent protože naruší ideální flow vzduchu? Víš že některé skříně fungují lépe s pozitivním a některé s negativním tlakem? Skříně s negativním tlakem třeba lépe chladí grafickou kartu, která podtlakem nasává vzduch i zezadu přes perforace krytek extension karet? Přidáš ventilátor na intake a ouha, teplota jde nahoru protože vyrovnáš tlak a grafika už si ten vzduch nenasaje tak jak před tím...

    Doporučuji nějaký generátor kouře a foukat to do bedny a sledovat jak ten vzduch ve skříni pracuje.