Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku GeForce RTX 4000 prý má mít až 2× výkon proti RTX 3090. Spotřeba ale také má být masivní. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 12. 7. 2021 18:17

    Gildor

    Zde je otázka, o kolik tím zvýší výkon oproti stejnému křemíku naladěnému na poloviční příkon.
    Pokud z toho s dvojnásobným příkonem vytáhnou třeba jen o 20 % větší výkon, tak to je cesta do pekel. Pokud ten poměr příkon/výkon jsou schopní rozumně škálovat a budou to prostě obrovské plochy čipů (např. v čipletech), tak s tím osobně nemám problém.

    Není to tak dlouho, co lidi měli (relativně) běžně 2x 250W 980Ti v SLI, to bylo taky 500W. Dokonce 4-way SLI se používalo, byť nikdy moc nefungovalo a byly dvoučipové karty, apod.
    Tak proč místo toho neudělat třeba čipletovou kartu s obrovskou plochou křemíku, ale zároveň lepším škálováním než SLI / dřívější dvoučipová řešení a těch 500W tomu bude prostě odpovídat.

    Že si třeba koupím spíš nějakou 300W kartu a nebude se mi chtít řešit silnější jak 850W zdroj co mám a lepší chlazení skříně a udělá to tak hodně lidí? I tak bude dost lidí, kteří si ten TOP model koupí, stejně jako lidi mívali karty v SLI.

    Já bych s tím měl opravdu problém jen v případě, když by se ukázalo, že tu spotřebu takto "hrotí" s minimálníma ziskama výkonu.