Hlavní navigace

Názor k článku Grafiky Nvidia GeForce RTX Super by mohly vyjít za měsíc, máme předběžné specifikace od Gildor - Souhlasím s názorem, že AMD přestřelilo ceny Navi...

  • 14. 6. 2019 17:54

    Gildor

    Souhlasím s názorem, že AMD přestřelilo ceny Navi a určitě to není cesta, jak je dostat na vyšší podíl na trhu...

    Nvidia má totiž jednoduše vše ve svých rukou a tuto "super" řadu si evidentně od začátku držela v záloze právě pro Navi.
    A je to přesně na Navi cílené: nejvíc posílí 2060, ze které téměř udělají 2070 - stejná paměť, smazáno 70% z rozdílu počtu shaderů a pokud se jim podaří trochu zvednout takty, prakticky můžou dorovnat její výkon.
    A 2070 dostane taky slušný boost, aby zůstala plně relevatní v silné pozici proti nejvýkonnější Navi kartě.
    Naopak nějaké zvýhodnění 2080(Ti) už Nvidii prakticky nezajímá, protože tam Navi nemá šanci dosáhnout výkonem = kosmetické úpravy, trochu boostnutá paměť (teoreticky 12GB na 16GHz u Ti později?).

    Takže pokud vyjdou ty stejné ceny jako u původních verzí (byť třeba v reálu se zpožděním a až po obměně skladových zásob), tak nemůžu říct nic jiného, než že to vážně bude Navi-killer.

    Samozřejmě AMD může stáhnout ceny Navi stejně jako u Polarisu či Vegy 56, ať oficiálně, tak jen v praxi na pultech. Problém je ale právě ta "paper-launch" cena, protože to si lidé zapamatují. Přijde mi to jako nanic strategie, nechávat obecně u karet vysokou MSRP i při reálném zlevnějní, protože to jen zhoršuje PR.
    To už by bylo lepší napodobit Nvidii a ohlásit ceny tak, aby se za ně sotva dal někde pořídit neošizenější model. Ne, že by se mi to líbilo z pohledu zákazníka, ale jelikož Radeonům vážně přeji úspěch a chci konkurenci, tak bych to rozhodně AMD toleroval.