Hlavní navigace

NVLink SLI můstek pro grafiky Nvidia GeForce RTX za 2200 Kč rozebrán. Co je uvnitř?

3. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jestli mají nové grafiky GeForce RTX s čipy Turing od Nvidie nějakou významnou slabinu, tak je to cena, kterou firma zvedla nad úroveň předchozích generací. Problém s nákladností se pak objevil ještě u můstků SLI, respektive pro nové NVLink SLI, které Turing používá. Tento problém naštěstí bude trápit jen některé uživatele, tyto můstky však stojí 79 dolarů nebo u nás 2200 Kč. Protože cena je o dost vyšší než u předchozích verzí, zajímalo asi mnohé, jaký hardware se uvnitř schovává. Na webu se teď objevily rozborky a fotografie, takže na tyto otázky máme odpověď.

Původní můstky SLI byly jednoduché propojky, často ostatně používaly i pružné spoje. Tlak na herní design postupně toto „kabelové“ propojení odboural a normou jsou dnes pevné můstky s dekorativními kryty. Každopádně vysoká cena NVLinkových můstků vybízela k domněnce, zda NVLink nevyžaduje nějaké aktivní prvky, podobně jako třeba aktivní kabely Thunderbolt, což by zvýšení ceny mohlo ospravedlňovat.

Fotky rozebraného NVLinkového můstku máme z Redditu. Jak byste asi čekali, pod krytem se schovává konstrukce tvořená tištěným spojem, který propojuje dva konektory (podobné PCI Expressu ×8), které se nasazují na karty. A rozborka skutečně našla na PCB nějaké čipy, takže opravdu nejde o pasivní prvek. Nicméně se zároveň zdá, že nejde o komponenty, které by mohly „vysvětlit“ cenu můstku. Ten je asi prodáván se značnou marží. Tento konkrétní můstek by měl být přímo od Nvidie a výrobci karet/desek vydali již své vlastní verze. Ale je možné, že podobně jako třeba u G-Sync nebo licence SLI pro základní desku jim Nvidia účtuje nějaký poplatek.

KL24

Elektronika na NVLink SLI můstku pro grafiky Turing (Zdroj: Reddit) Elektronika na NVLink SLI můstku pro grafiky Turing (Zdroj: Reddit)
Druhá strana NVLink SLI můstku (Zdroj: Reddit) Druhá strana NVLink SLI můstku (Zdroj: Reddit)

Čipy kvůli ozdobným LED? Možné DRM?

Trošku legrační je, že podle prvků přítomných na PCB to vypadá, že tato elektronika asi ani není přímo nutná k fungování NVLinku. Na desce je čip STMicroelectronics STM32L031G6U6, což je 32MHz mikrořadič s jádrem ARM Cortex-M0+. Ten ale zdá se je použitý nikoliv pro NVLink, ale – jak už možná někdo tuší – pro řízení ozdobného osvětlení v krytu, jehož konektor a vodiče jsou na snímku vidět. Další přítomný čip SM802355 mu zřejmě slouží jako generátor hodinového taktu a také pro tvorbu PWM signálu pro LED. Tato komplexita navíc je tedy asi na můstku tak trochu na ozdobu. Podle některých zdrojů jsou prý neosvětlené můstky pro karty Tesla a Quadro plně pasivní.

Na druhou stranu je také možné, že by čip ST Micro mohl rovněž hrát roli „DRM“, tedy potvrzovat grafickým kartám, že jsou propojené originálním můstkem. To by mohlo být použito jako ochrana proti levným neoriginálním náhražkám, s nimiž by grafiky pak mohly odmítnout spolupráci. Ovšem zatím nevíme o tom, že by Nvidia takové DRM používala, nikdo asi zatím neměl možnost to zjistit. Pokud chcete SLI s GeForce RTX 2080 nebo 2080 Ti provozovat, momentálně pokud vím jinou možnost než drahý originální můstek nemáte.

Byl pro vás článek přínosný?