Hlavní navigace

Názor k článku NVLink SLI můstek pro grafiky Nvidia GeForce RTX za 2200 Kč rozebrán. Co je uvnitř? od Jan Olšan - Konektor je podobná technologie jako konektory PCIe, takže...

  • 3. 10. 2018 18:55

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Konektor je podobná technologie jako konektory PCIe, takže tam nemůže být moc velká cena, a ten kousek PCB je pořád kousek PCB, 80 babek to prostě nemůže dát.

    Jak k tomu podotýká techPowerUp, tak 80 dolarů/těch 2200 Kč je konečná cena za kompletní a ne úplně nejlevnější základní desku. V který je komponentů několik desítek, PCB mnohem větší a s nemalým počtem vrstev, plus hodně náročnými drahami pro paměti, čipsetem (celkem komplexní/drahej čip) a množstvím dalších aktivních prvků. A i logistika a podpora je samozřejmě náročnější.

    Vlastně když si to tak vezmu, tak když se vezme ze základní desky ekvivalent té sekce PCB, které vede vodiče mezi socketem a slotama DIMM (ta je teda asi kvůli interakci se zbytkem a komplikovanějším vedením dražší), k tomu jeden slot PCIe x16 (rozpůlíme ho) a k tomu ucontroller kterej řídí RGB iluminaci, kablík od chladiče čipsetu a plastovej kryt co dneska bývá na zadních portech, tak máte všechny komponenty toho SLI můstku :)