Hlavní navigace

Nvidia oznámila premiéru GPU Ampere. Odhalí je 14. května, bude online přenos

27. 4. 2020

Sdílet

 Autor: Nvidia

Dlouho se vyhlíželo, kdy Nvidia představí novou generaci GPU. Tento rok na jaře už se k tomu evidentně začínalo schylovat a firma už začala sama navazovat pozornost. Ovšem poté se do věci vložil koronavirus, kvůli kterému byla konference GTC 2020 i další akce zrušené a Nvidia odhalení nakonec neprovedla. Ovšem vypadá to, že o moc déle už se čekat nebude, nyní totiž šéf firmy Jen-Hsun Huang oznámil velké oznámení na příští měsíc a podle všeho nebude o ničem jiném než o GPU Ampere.  

„Get Amped“

Nvidia měla původně na konferenci GTC 2020 (23. 3.) připravenou tzv. keynote, prezentovanou šéfem Nvidie Jen-Hsun Huangem, která měla být o hlavní událost celé akce, dokud ji události nazařízly. Teď ale firma oznámila, že je konečně zase v plánu. A oznámila její konání na polovinu příštího měsíce, čtvrtek 14. května. Jen-Hsun Huang původně plánovanou show předvede přes internet. Akce se bude vysílat na Youtube.com/nvidia a nové informace a produkty, které Nvidia oznámí, budou publikovány na Nvidianews.nvidia.com. Začátek má nastat v 6:00 západoamerického (pacifického času), u nás v tu chvíli už budou mnohem pohodlnější tři hodiny odpoledne.

O čem tak asi tato prezentace bude, není nějak pečlivě tajeno. V titulu zprávy se uvádí „Get Amped for Latest Platform Breakthroughs in AI, Deep Learning, Autonomous Vehicles, Robotics and Professional Graphics“. Ono sloveso „amp“ (odkazující k zesilovačům) v tomto kontextu znamená cosi jako „nabuďte se“. Ale volba slova je zřejmě záměrnou aluzí na jméno Ampere, což je podle úniků kódové označení nové generace GPU Nvidia, která by měla mít novou architekturu a 7nm pokročilejší výrobní proces. Odhalení tohoto Ampere a možná i uvedení nějakých konkrétních produktů založených na něm, je tedy značně pravděpodobné.

nvidia gefoce gpu graficka karta notebook cip bga ilustrace 1600 GPU Nvidia (ilustrační foto)

Ovšem jak už jsme upozorňovali v minulosti, Ampere zdaleka nemusí být GPU určené pro hráče. Nvidia po čipech Pascal rozdělila vývojovou linii svých GPU na dvě větve, kdy jedna je výpočetní a slouží pro HPC a výpočty umělé inteligence (pomocí neuronových sítí), to jsou GPU Tesla. Druhá separátní větev jsou pak herní GPU pro grafiky GeForce.

Zatím není plně potvrzeno, zda generace Ampere bude patřit do té první větve, ale je to hodně pravděpodobné. Výpočetní GPU totiž Nvidia neaktualizovala delší dobu, naposled před třemi lety čipem Volta. Naopak v herních GPU vyšla poslední generace Turing jen před rokem a půl. Tudíž Ampere nejspíš přijde do první větve a budou na něm založené karty Tesla a třeba ještě profesionální GPU Quadro. Nové grafiky GeForce tedy tato událost nemusí přinést, pokud by tedy Nvidia neudělala to, že obě rozdělené linie zase spojí a v této generaci obslouží oba trhy jednou GPU architekturou.

Nvidia Tesla V100S Supercomputing 2019 AnandTech 2 1600 Nvidia Tesla V100S na konferenci Supercomputing 2019 (Zdroj: AnandTech)

Zřejmě půjde o výpočetní GPU

Na to to ovšem nevyhlíží. Podle pozvánky má Jen-Hsun Huang ukázat to nejnovější pro oblast AI, výkonných výpočtů a superpočítarů (HPC), datové vědy, automatických vozů a dalších strojů či robotů, zdravotnictví a profesionální grafiky. Určitou naději dává, že v textu se na jednom místě už nepíše „profesionální grafika“ (což znamená Quadro), ale jen „grafiky“. Ale moc se na to asi spoléhat nedá, nikde totiž není ani zmínka o herní grafice nebo hrách či zábavě. Pokud tedy Ampere bude mít nějaké aplikace pro hráče v grafikách GeForce, bude to nějaké překvapivé odhalení. A nebo to Nvidia oznámí až později (v létě, na podzim…). Zatím raději počítejte s tím, že Ampere bude takový next-gen nástupce Volty se vším, co to znamená.

KL24

Myslíte, že generace GPU Ampere od Nvidie přinese i nové grafické karty GeForce pro hraní?

Nicméně i tak by to mělo být hodně zajímavé, protože Nvidia by mohla odhalit podrobnosti o architektonických změnách v těchto nových GPU a ty se mohou později dostat i do případné separátní architektury GPU určené pro herní grafiky. Nemluvě o tom, že takovýto hardware bývá pozoruhodný i čistě technicky.

Zdroj: Nvidia