Hlavní navigace

Nvidia zaregistrovala značky Turing a GeForce RTX. Údajné modely a výkony nových GPU

11. 8. 2018

Sdílet

 Autor: Nvidia

Jen co se objevila předchozí zpráva o nových grafikách Nvidie – a to ta, že chladiče referenčních modelů budou možná naopak „nereferenčního charakteru“, s dvěma ventilátory – už tu máme další. Respektive skupinu nových zpráv. A opět to jak jinak vychází konfliktně s některými jinými informacemi, zaznívajícími doposud. První část se bude týkat opět názvosloví, které se stalo u nové generace karet překvapivě spornou a matoucí záležitostí. Jen nedávno totiž unikly zmínky o tom, že nová architektura by mohla mít označení Ampere a chvíli předtím zase náznaky o tom, že by dokonce mohlo jít o Voltu. Ale v těchto případech patrně šlo o šum, zdá se totiž, že nakonec přece jen budeme mít Turing. Nvidia si totiž na toto jméno před pěti dny podle webu VideoCardz zaregistrovala ochrannou známku, což patrně znamená, že toto označení hodlá oficiálně používat.

GeForce RTX

Kromě toho ale Nvidia zaregistrovala také názvy Quadro RTXGeForce RTX. Toto je o něco zajímavější. Mohlo by sice jít jen o nějakou dílčí technologii, software nebo funkci, ale vzhledem k podobnosti s dnešním označením karet GeForce GTX je možné, že jsme zde narazili na nové jméno herních grafických karet.

Ono RTX by mohlo odkazovat k nějaké formě akcelerace nebo optimalizací pro výpočty Ray Tracingu – jež se pomalu dostává do DirectX, i když asi půjde o hodně pozvolnou věc – na architektuře nových GPU. U modelů, u kterých chce Nvidia na podporu této metody vykreslování lákat zákazníky, asi tedy písmena RTX nahradí dosavadní označení GTX, čímž se zdůrazní vybavenost či výkon pro tuto novinku. V případě GeForce RTX pochopitelně půjde o hry, v případě Quadro RTX spíše o vývoj a tvorbu obsahu, případně o profi vizualizace.

Nová generace GPU se pravděpodobně opravdu jmenuje Turing Nvidia označení Turing již dvakrát naznačila na svém Twitteru

Označení karet jako GeForce RTX se objevilo také v informacích, které o nových GeForce tvrdí Youtuber Jim z kanálu AdoredTV. To není až tak renomovaný zdroj jako VideoCardz, takže následující věci berte s rezervou. Podle AdoredTV informace pocházejí z interní prezentace Nvidie, poskytnuté nějakým insiderem. Ovšem nemůžeme vyloučit, že nejde o nastrčený fake, není zmíněno, že by byl onen informátor nějakým způsobem ověřen nebo se nějak prokázal. Pokud by ovšem obsah byl legitimní, pak by informace z něj byly pro vás, kdo na nová GPU čekáte, hodně zajímavé. Tudíž vám je nebudeme zamlčovat, jen pamatujte, že se na tento údajný únik nedá úplně spoléhat.

Údajné parametry a výkony?

Podle těchto informací má Nvidia přichystáno docela velké množství karet generace Turing. V srpnu by měla údajně přijít GeForce RTX 2080, karta s cenovkou údajně někde v pásmu 500–700 dolarů. Jak můžete vidět v následujíc tabulce z videa, údajně bude mít 8 GB paměti GDDR6 (tedy 256bitovou sběrnici a tudíž asi toto PCB). GPU se prý interně jmenuje TU104 – mírná to změna proti dosavadní sémantice značení čipů, ale číslování je zdá se zachováno. GeForce RTX 2080 má prý mít o 50 % vyšší výkon než GeForce GTX 1080 nebo o 8 % vyšší než GTX 1080 Ti, patrně v nějakých interních benchmarcích Nvidie (je-li toto celé pravda). Kromě toho má ale v srpnu vyjít také Titan RTX, jenž má být prý o 15 % rychlejší proti Titanu V a o 50 % rychlejší než GeForce GTX 1080 Ti. Bohužel má však opět stát šílených 3000 dolarů a také zde není řečeno, na jakém GPU je založen.

Na ray tracing má lákat také nižší bratr kary 2080, který prý přijde v září jako GeForce RTX 2070. Zde je ale informace zvláštní, prý by GPU mělo mít označení TU106, ačkoliv bychom čekali, že prostě půjde o ořezanou verzi TU104 – karta má mít 7 GB paměti GDDR6, což by znamenalo osekání na 224bitovou sběrnici. Cena této grafiky má být 300–500 $ a výkonem má prý o 17 % překonat GTX 1080, GTX 1070 o 40 %.

WT100

Přehled chystaných nových GeForce architektury Turing, výkon by prý měl být dle interních dokumentů Nvidie (Zdroj: AdoredTV, via VideoCardz) Přehled chystaných nových GeForce architektury Turing, výkon by prý měl být dle interních dokumentů Nvidie (Zdroj: AdoredTV, via VideoCardz)

V listopadu by pak prý Nvidia měla uvést ještě karty GeForce GTX 2060 (TU116) a GeForce GTX 2050 (TU117), tyto už jak vidíte bez označení RTX. GTX 2060 má mít 5 GB paměti GDDR6 (160bitová sběrnice) a výkon o 27 % lepší proti GTX 1060 nebo o 7 % horší než GTX 1070. Stát by měla mezi 200–300 $. Model GTX 2050 pak má být o polovinu rychlejší než GeFore GTX 1050 Ti, ale o 18 % pomalejší proti GTX 1060 a stát 100–200 $. Zde už bude použitá paměť GDDR5 v kapacitě 4 GB (patrně tedy se 128bitovou sběrnicí).

Foto PCB referenční karty GeForce zřejmě pro čip GT104 (Zdroj: Baidu) Foto PCB referenční karty GeForce, zřejmě modelu RTX 2080 (Zdroj: Baidu)

Kardinální otázka je, jak už bylo nadhozeno, zda je toto všechno pravda. Zatím nemáme definitivně potvrzeno, zda jsou Turingy 12nm, nebo 7nm čipy, ani jaká je míra architektonických změn. Těžko tedy říct, zda třeba čísla o výkonu mohou sedět. Pro jistější představu o přínosech Turingů bude tedy nutno dál čekat.