Hlavní navigace

nVidia GT 520 se představuje

12. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Střední třídu již grafické karty s vylepšenými čipy s architekturou Fermi více či méně úspěšně obsadily. Poslední třídou, do které ještě grafické karty řady 500 ještě nezavítaly, je lowend. Do této třídy nyní míří Nvidia GT 520, která využívá jádro GF119 s frekvencí 810 MHz, jež nese 48 jader CUDA o taktu 1620 MHz. Sběrnicí širokou 64 bitů pak probíhá komunikace s 1 GB paměti DDR3 s efektivní frekvencí 1800 MHz.

Referenční model GT 520 z dílny Nvidie.

Jádro podporuje OpenGL 4.1, DirectX 11, výpočty pomocí CUDA procesorů nebo Nvidia 3D Vision. Délka karty v podání Nvidie je 14,5 cm a její chladič zabírá jeden slot. Na záslepce si našly místo tři výstupy pro monitor, jmenovitě HDMI, VGA a DVI. Spotřeba by neměla přesáhnout 29 W a systémové požadavky na zdroj jsou minimální, takže 300W zdroj je dostačující.

Detail jádra GF119.

Cena karty by se měla pohybovat mezi 50 až 60 dolary. Z následujícího grafu si můžete udělat obrázek o výkonu GT 520.

Takto se s kartou popasovali jednotliví výrobci. Nejprve se podíváme na karty s pasivním chlazením.
Asi nejlépe vypadající kartu ukázala společnost ASL, která své produkty prodává pod značkou Giada, jež sídlí v čínském Shenzhenu. Podle krabice snad prodává také verzi s 2 GB paměti DDR3.

Asus se svou GT520 Silent se také nenechal zahanbit a předvedl docela „pohlednou“ kartu. Bohužel se mu však povedlo nemožné a udělal ji ještě méně výkonnou, jelikož osadil pomalejší paměti s efektivní frekvencí pouhých 1200 MHz.

Neméně zajímavý model má na svědomí Gainward s chladičem podobným oboustrannému hřebenu.

Dále si představíme výrobce, kteří vsadili na malý větráček, jenž asi mnohým uživatelům bude značně pít krev.
Prvním výrobcem je Galaxy a jeho tradiční krabice s pohledem na vesmírné dálky.

Okem nevraživé bestie se na nás podívá Gigabyte.

MSI si pro nás připravila jednu docela pohlednou kartu se světlým pasivem a černým ventilátorem.

Třetí místo získala společnost Inno3D za poněkud nevkusně vypadající kartu, jejíž chladič trochu připomíná konzervu od ryb.

Pomyslné druhé místo v soutěži získal Zotac se svým lacině vypadajícím pasivem a oranžovým ventilátorem, který byl silným adeptem na první místo.

A vítězem ceny za nejméně pohlednou kartu se stává Palit. Ani žluté logo výrobce na ventilátoru nedokázalo napravit to, co pasiv napáchal.

KL24

Zdroj: nvidia.com, TZ

Byl pro vás článek přínosný?