Hlavní navigace

Nvidia ukázala rozdíl mezi HDR a SDR u her (video)

23. 7. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia minulý týden v Praze prezentovala výhody HDR. Stejně jako u filmů, i u her poskytne HDR kvalitnější obraz a na rozdíl od jiných technologií pro něj není potřeba vyšší výkon grafického čipu.

Musíte však mít odpovídající monitor, což není právě levná záležitost. Obecně monitor plný pokročilých technologií (IPS, HDR, 4K, 120+Hz a G-Sync, případně Freesync pro konkurenční karty od AMD) se vyrábí v úhlopříčce nejvýše 27" a u vhodnější velikosti 30" vždy něco z nich chybí. Podle Igora Staňka z Nvidie se ale už na podzim dočkáme. Případně si zájemci mohou pořídit takzvaný BFGD (Big Format Gaming Display).

NVIDIA prezentace main Igor Staněk z Nvidie

Aktuálně Nvidia ukázala rozdíly mezi HDR a SDR na 27" monitoru Asus ROG Swift PG27UQ za 65 000 Kč. V současnosti se ani jiné takové neprodávají, čeká se na Acer Predator X27. PG27UQ umí zobrazit široký barevný gamut DCI-P3 a displej doplňuje vrstva s kvantovými tečkami. Rovnoměrné LED podsvícení ve 384 zónách umožňuje ztmavit jednotlivé části obrazu zvlášť.

PG27UQ_rightScreenshot 2018-07-22 22.59.40

Asus u něj udává svítivost 1000 nitů, což ale v praxi nebude tak úplně pravda. Navíc nejvyšší svítivost podává jen pro část obrazu, v případě velké bílé plochy je pak kvůli vysoké spotřebě nižší. Reálně se dá dosáhnout tak 600-700 nitů u zobrazení bílé na 10 % plochy displeje. Obecně je to více než dost, jenže právě pro HDR je takový jas potřeba.

Screenshot 2018-07-22 22.59.30 Diagram pokročilosti monitoru (zdroj: Nvidia, autor diagramu: Kazumasa Nomoto ze Sony)

HDR monitorů je jinak v nabídce více a jejich výrobci na nich mohou spolupracovat právě s výrobcem grafických karet, čímž získají certifikát. V podstatě jde o to, aby daný monitor za něco stál, když už ponese ono zelené logo.

HDR nakonec musí podporovat i hry a narozdíl od filmového průmyslu se všichni prozatím shodli na standardu HDR10. HDR poskytuje širší rozsah barev, i v jasných či tmavých scénách rozeznáte jednotlivé odstíny.

CS24

Na fotografii HDR (vlevo) zase tak dobře nevypadá, naživo ano

Screenshot 2018-07-22 22.58.45 Screenshot 2018-07-22 22.58.53

Na prezentaci jsme si stejnou scénu ze hry Final Fantasy XV vyzkoušeli na HDR i na klasickém „SDR“ monitoru vedle sebe. HDR obsah někdy působí přesaturovaně, autoři her to občas přeženou a barvy vypadají hodně živé – podobně jako na AMOLED displejích. Světlé a tmavé odstíny každopádně vypadají skvěle.

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.