Hlavní navigace

nVidia Ion pro Apple?

17. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Nvidia představila platformu Ion, skládající se z úsporného procesoru Intel Atom (konkrétně zde dvoujádrový model 330) a čipsetu nForce s integrovanou GeForce 9400M, Apple byl prý prvním, kdo obdržel prototypy. Tvrdí to server Tom's Hardware Guide a vyvozuje logický závěr, že Apple chystá počítač založený na této platformě.

Nikdo ale s určitostí neví, který z produktů Apple bude mít tu čest s Ionem. MacBooky, včetně tenkého Air, používají plnohodnotné Core 2 Duo. Server THG se ale údajně od partnera Nvidie dozvěděl, že platforma Ion je určena pro Mac Mini. Ten je dnes také osazen procesory Core 2 Duo, avšak s čipovou sadou Intel 945G a přechod na Ion by znamenal úplné otočení předností a slabin – což ovšem Applu nedělá nejmenší problém: starší modely Macu Mini s procesorem IBM PowerPC G4 používaly samostatný Radeon 9200, který byl s přechodem na platformu Intel vystřídán integrovaným GMA 950.

Dalším, a popravdě uvěřitelnějším kandidátem je zařízení Apple TV. Apple TV bylo představeno v roce 2007 a od té doby se jeho už tehdy zastaralé hardware nijak nezměnilo: řeč je o procesoru Intel Crofton (úsporný procesor založený na Pentiu M) na 1 GHz a grafickém akcelerátoru Nvidia GeForce Go 7300.

MMF24

Pokud Apple skutečně chystá nový produkt na platformě Nvidia Ion, bude představen nejpravděpodobněji v březnu, na tradičním veletrhu CeBIT v Hannoveru.

Zdroj: Tom's Hardware Guide

Autor článku