Hlavní navigace

nVidia je nadšena z Windows 7, Ion PC už za 5500 Kč

19. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ion PC, demoPC na LAN párty, CUDA pro fanoušky filmu

Nvidia v poslední době neuvádí novinky v oblasti, kde byla vždy nejsilnější (herní grafické karty), ale pracuje spíše na své čipové sadě (IGP) Ion, produktech na něm postavených a rovněž na softwarové stránce věci. V úterý českým novinářům odprezentovala vše podstatné, nechte se tedy pozvat k minireportáži z místa dění a stručně okomentované prezentaci.

Zařízení, jehož velikost nepředčí zavřený mininotebook, se jmenuje Prestigio Ion PC. Jeho skutečným výrobcem je společnost Pegatron (jakási odnož Asusu, jehož název mimochodem vznikl také odvozením od slova Pegasus) a obsahuje v sobě samozřejmě čipovou sadu Nvidia Ion. Distributorem je společnost Asbis, proto je použita její značka Prestigio.

Nepřehlédněte:
GPU akcelerace HD videa (návod pro Media Player Classic HC a GOM Player, řešení problémů, aktuality)

MCP79 podporuje procesory Intel Atom a oslovuje především výrazně lepší integrovanou grafikou než čipset Intel 945GC. O Ion PC alias Pegatronu IPP7A-SP hovoří také třetí až šestý slajd z prezentace Nvidie, nedočkavci tedy mohou přeskočit. Ti ostatní se mohou zatím podívat na bílou variantu v reálu, určité měřítko velikosti poskytuje telefon, klávesnice, myš a lidská ruka. Přesné rozměry této vzhledné krabičky jsou 15 × 17 × 2 cm, což znamená objem zhruba půl litru.

České zastoupení společnosti Nvidia se vyžívá v malých počítačích a zejména do řady SilverStone Sugo se pokouší narvat maximálně výkonné konfigurace. Recenzi PC v mini-ITX Sugo SG05, kam se nakonec vešla i GeForce GTS 250, jste si mohli přečíst nedávno, teď by měli zpozornět náročnější návštěvníci všemožných LAN párty.

Do micro-ATX skříně, která ale pojme mj. i full form ATX zdroj, SilverStone Sugo SG04 (je následníkem na EHW už rovněž prozkoumané skříně Sugo SG03, liší se hlavně předními dvířky z leštěného hliníku) se vejde grafická karta o délce 10,5", což zahrnuje i dvoučipová řešení jako Radeon HD 4870 X2 nebo GeForce GTX 295. NVidia si pochopitelně vybrala druhou jmenovanou.

Krom GeForce GTX 295 v PC tepe ještě čtyřjádrový procesor, jako základní deska posloužil produkt společnosti Gigabyte s čipsetem GeForce 9400, systém běží na VelociRaptoru a data jsou uložena na Caviar Green (oba disky jsou od Western Digital).

Ačkoli byl Igor Staněk z Windows 7 nadšen možná ještě více než přítomní zaměstnanci Microsoftu, svou demonstrací záhy ukázal, že ani nové a více oddělené jádro systému nedokáže odolat nějaké softwarové chybě a než jsme se nadáli, objevila se dobře známá modrá obrazovka s odpočítáváním.

„Windows 7 jsou nejlepší Windows, co kdy Microsoft vyrobil. Windows 7 jsou prvním heterogenním operačním systémem.“ – slovy chvály tedy Nvidia nešetří. Když pomineme první větu, která obsahuje snad docela očekávatelnou informaci, je tu věta obsahující slovo heterogenní. V tomto kontextu je tím myšleno, že operační systém už opravdu pro daleko větší řadu výpočtů používá nebo alespoň je schopen používat GPU a nikoli jen CPU.

Nvidia se v poslední době snaží bojovat s tím, že by proprietární CUDA měla snad znamenat nějaká omezení. Neustále připomíná, že CUDA je vlastně C a její GPU zvládající CUDA umí také další jazyky použitelné pro GPGPU (OpenCL, DirectX Compute a další). Zajímavou informací bylo sdělení faktu, že v dosavadním (ještě raném vývojovém) stádiu je táž aplikace portovaná pro OpenCL asi pětkrát pomalejší než její CUDA verze. To by se mělo údajně v horizontu jednoho roku změnit.

Vraťme se ale zpět k Ionu, srdci malých počítačů. Igor Staněk sdělil, že značka Ion je natolik úspěšná, že by se ani nedivil, kdyby se veškeré čipové sady přejmenovali na Ion (namísto nForce).

Srovnání Prestigio Ion PC alias Pegatron IPP7A-CP s počítačovou micro-ATX tower skříní Cooler Master je výmluvné. S prvním jmenovaným vás manželka z obýváku asi nevyhodí.

Nvidia vyzdvihuje přednosti minipočítačů založených na Ionu (asi oproti Intel 945GC): rychlejší grafická karta, 16 stream procesorů pro případné GPGPU počítání, akcelerace Full HD videa a pro assemblery důležitá certifikace Premium Windows.

Následující slajd ukazuje to nejdůležitější z konfigurace Pegatronu IPP7A-CP. Výbava není tak bohatá jako u Aceru Revo, zato si tyhle počítače můžete u Asbisu koupit za 5500 Kč vč. DPH (bez OS), respektive 7000 Kč (s Windows XP).

V základní konfiguraci by měl být 1 GB DDR-800, paměť lze pomocí SO-DIMM slotu na desce rozšířit přikoupením 2GB modulu na 3 GB. Nvidia se ráda srovná s Intelem, ten je v integrovaných grafikách samozřejmě notně pozadu. Následující výčet her Ion zvládne s více než 25 fps v nastavení 1024 × 768 px a nízkými detaily, GMA v Intel 945G ne.

Součástí Windows 7 je API DirectX Compute. To se stává jedním ze standardů pro GPGPU nejen na připravovaných čipech pro DirectX 11, ale i na stávající generaci (DirectX 10). Compute Shaders tak můžete provozovat třeba i na GeForce 8800 GTX z listopadu 2006.

Nvidia připomíná, že Windows Media Player ve Windows 7 už implicitně zapíná DXVA akceleraci pro náročný H.264. Samozřejmě jsme se ptali, jestli Microsoft počítá také s x264 (Matroska, akcelerace tohoto kodeku zatím v Media Playeru není), ale přímo odpověď jsme nedostali.

O přednostech WDDM 1.1 ohledně akcelerace HD videa hovoří následující slajd.

Následné srovnání je zajímavé pro ty, kdo si nepotykali se zprovozněním GPU akcelerace HD videa ve Windows XP/Vista: rozdíl v přehrávání 720p a především 1080p H.264 videa na něčem jako je Intel Atom je s/bez GPU akcelerace velký.

Z prezentovaných aplikací CUDA, které by bylo zajímavé na Ion PC využít, se přítomným novinářům nejvíce líbil asi ArcSoft SimHD. Upscaling videa dokázal docela hezky vylepšit demonstrovanou ukázku (DVD Dark Knight), pro majitele sbírek DVD (a možná i VHS) není tento prográmek určitě špatnou investicí.

PhysX, WDDM 1.1, akcelerace Direct2D a fontů (DirectWrite)

Od malých počítačů přejděme spíše do světa těch velkých. Na tomto poli se Nvidia snaží spolupracovat s vývojáři na PhysX a především GeForce PhysX. V tom jim měli pomoci také nástroje APEX, při jejichž uvedení Nvidia sama udělala hezké demo autíčka vířícího prach/kouř. To by už zanedlohou mělo být ke stažení v binární podobě, zatím ho ještě vývojáři Nvidie vylepšují.

Aktualizovaná roadmapa PhysX jaksi neobsahuje Bionic Commando, které už snad mělo konečně klepat na dveře. Namísto toho se dozvídáme, že v Q3 vyjdou s GPU PhysX hry Darkest of Days, Metal Knight Zero a Star Tales (dříve Nurien), na podzim Dark Void a až někdy v Q4 pak podvodní U-Wars. Jména dalších titulů nemůže Nvidia sdělit, informace jsou pod NDA herních studií.

Dobrou zprávou naopak je, že podprůměrná hra s nadprůměrným technickým zpracováním, Terminator Salvation, bude brzy vydána jako benchmark demo. V něm budete moci posoudit rozdíly mezi rozšířenou a základní PhysX (bez akcelerace).

Nvidii se zalíbil test na AnandTechu, který zjistil, že minimálně SLI konfigurace GeForce je pod Windows 7 rychlejší i než pod Windows XP. Nvidia k tomu řekla, že tentokrát na ovladači pro nový OS pracovala velmi brzy a nechtěla zopakovat chybu, která se stala u Windows Vista.

WDDM 1.1 přináší kromě níže zmíněných také možnost mít v systému více zařízení třídy video karta. To v praxi znamená také třeba kombinaci Radeonu pro grafiku a GeForce pro GPGPU (PhysX, CUDA, ...).

Novinkami jsou akcelerace GDI rozhraní a Direct2D počítaný skrze (akcelerovaný) Direct3D.

Výsledkem je kromě živější odezvy systému (se slušným GPU) mj. také menší paměťová náročnost. Rozdíl ve velikosti 20 otevřenými okny zabrané paměti je zhruba 40 (WDDM 1.1) vs. 180 MB (WDDM 1).

DirectWrite je další novinkou, která poskytuje uplatnění pro GPU. Hardwarově akcelerovaná písma by měla mít krom jiného i dokonalejší anti-aliasing.

CS24

Pokud jste čekali nějaké informace o DirectX 11 GPU společnosti Nvidia nebo čipu zatím přezdívaném GT300, musím vás zklamat. NVidia na informace o další generaci GeForce mlčí a jako obvykle nevydané produkty nekomentuje.