Hlavní navigace

Názor k článku Nvidia je nový Intel – nebo spíš víc. Tržby 18 miliard $, i zisky někdejšího krále dalece předčí od tynyt - Argument o sociální službě AMD jsi tu vytáhl...

  • 26. 11. 2023 9:39

    tynyt

    Argument o sociální službě AMD jsi tu vytáhl ty a 7R7, ne já. :-)

    A dovolím si upozornit na jednu věc: v tomto segmentu trhu už nefunguje konkurence. A ta nefunguje proto, že jedna z konkurujících firem dosáhla monopolního podílu na trhu, takže se z víceméně fungujícího duopolu vytvořil jakýsi specifický kartel.
    Kdo za to může? Já bych v první řadě označil decision/opinion makery, kteří velmi často zcela nepokrytě protežovali jednu značku a adorovali její komerční produkty a stavěli z nich něco, co je "nutnost". A jistě můžeš najít spoustu příkladů (já jako zcela typický příklad můžu z těch českých označit lidi jako Obřík nebo ty ze SHW, z těch zahraničních pak třeba lidi za UserBenchmark - tam jedou vyloženě proti AMD nepokrytě hate kampaň) jak hledali a hledají jakýkoli způsob jak pomoci té své oblíbené značce (ve stejném duchu jen s opačným znaménkem působí také DéDé)
    OT: Je v tomto ohledu celkem zázrak, že se AMD podařilo uspět proti Intelu, respektive to ani tak nebyl úspěch AMD, jako spíše totální organizační a technologický kolaps Intelu a AMD bych přisoudil "jen" schopnost situaci na 100 % využít. Ale všichni si pamatujeme tu usilovnou snahu např. Obříka udržet Intel ve hře. A teprve až když se pozice Intelu ukázala jako naprosto neudržitelná, kapituloval i on.