Hlavní navigace

nVidia má licenci na LongRun

10. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Předpokládám, že jméno Transmeta vám je alespoň povědomé. Tato společnost v minulosti nabízela x86 procesory Crusoe a Efficeon, později ztrátovou procesorovou divizi prodala AMD. Ponechala si ale patenty na technologie, které vyvinula společně se svými procesory: jmenovitě LongRun a LongRun2, technologie pro snížení spotřeby a zvýšení výtěžnosti výroby mikročipů.

Trend započatý GeForce GTX (jádro G200) bude tedy zřejmě pokračovat a snad v budoucnu Nvidia nabídne grafické akcelerátory, které budou relativně ke svému výkonu ještě úspornější. Nvidia za licenci na technologie Transmety zaplatila jednorázově 25 milionů dolarů. Tisková zpráva na webu Transmety ale hovoří kromě LongRun a LongRun2 ještě o dalším blíže neurčeném intelektuálním vlastnictví, které bude Nvidia také moci využívat. Tyto technologie se pravděpodobně týkají architektury procesorů a není jasné, jak by je Nvidia mohla zužitkovat. Zelený tým totiž dle svých vyjádření nemá nejmenší úmysly vstupovat na trh s x86 procesory.

V rámci dobrých sousedských vztahů (jelikož Transmeta má také sídlo v Santa Claře) smlouva obsahuje také klauzuli, podle které obě společnosti „vzájemně upustí od svých požadavků“, což si vykládám tak, že se firmy nebudou navzájem žalovat a jakékoliv stávající spory ukončí smírem.

CS24

Nvidia za technologie Transmety zaplatila jednorázově, Transmeta má ale ještě další, dlouhodobější zdroje příjmů. LongRun a LongRun2 si v minulosti licencovaly také japonské Toshiba, Sony, Fujitsu a NEC; poslední jmenovaný hodlá letos vydat procesor jménem M2 pro mobilní telefony a licenční poplatky bude Transmetě odvádět za prodané kusy.

Zdroj: Transmeta

Autor článku