Hlavní navigace

nVidia má ovladač pro OpenCL 1.0

18. 6. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Registrovaní vývojáři mohou pod Windows XP a Linuxem už zkoušet OpenCL 1.0 na GPU GeForce. Podporovány jsou všechny grafické čipy Nvidia s podporou CUDA. Konkrétně to znamená GeForce 8 a novější a minimálně 256 MB videopaměti.

Vůbec první OpenCL 1.0 ovladač obsahuje:

  • aktualizace příkladů kódu pro OpenCL SDK 
  • nový příklad „oclsobelFilter“
  • kompilátor OpenCL a ovladač v binární podobě
  • dokumetace

Podporovány jsou 32 i 64bitové verze operačních systémů Windows XP a Linux (restrikce na verze jádra nejsou v tiskové zprávě obsaženy). Nvidia ovladač zaslala Khronos OpenCL Working Group, jejímž je stejně jako třeba AMD a Intel klíčovým členem, v květnu 2009 a výsledek se tedy dostavil dnes.

Nvidia v oznámení přpomíná, že její čipy už nabízí širokou podporu GPGPU: mimo OpenCL je tu samozřejmě jazyk C s rozšířením CUDA, DirectX Computer či dokonce Fortran a další.

Abyste se stali registrovaným vývojářem a mohli si ovladač vyzkoušet či začít používat, musíte navštívit tuto stránku a postupovat dle instrukcí. Nvidia má pro OpenCL připraven rozcestník na svém CUDA Zone: www.nvidia.com/opencl. Z této stránky se můžete dostat k nemálo zajímavým materiálům, přednáškám a dalším informacím ohledně OpenCL.

MMF24

Díky zmíněné přednášce z asijského SIGGRAPHu se můžete skrze Wikipedii také dopídit toho, že zvoleným prezidentem Khronos Group je Neil Trevett. Ten současně zůstává vice prezidentem pro embedded content (OpenGL ES legrace pro mobilní telefony a handheldy atd.) ve společnosti Nvidia.

Zdroj: TZ Nvidia

Autor článku