Hlavní navigace

nVidia má první prototypy Kepleru, jádro GK107

29. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Koncem srpna zveřejnil server SemiAccurate informace o chystaných grafických čipech Nvidie vyráběných 28nm technologií. Zdá se ale, že zprávy byly jen napůl přesné. Nové produkty se chystají a mobilní varianty jsou označovány jako rodina N13, architektura čipů však nebude stávající Fermi, nýbrž zbrusu nová jménem Kepler.

Čip, jehož vzorky podle serveru VR-Zone Nvidia má nebo brzy bude mít k dispozici, nese označení GK107. Písmeno K značí architekturu Kepler, podobně jako F znamená Fermi. Ti z vás, kteří se o dění v oblasti grafických akcelerátorů zajímají, asi už tuší, že se bude jednat o čip přibližně nižší střední třídy.

VR-Zone hlásí, že GK107 má 128bitovou sběrnici pro paměti GDDR5, z toho lze odvodit velikost, která bude něco málo přes 100 mm². Nejvýkonnější notebookovou grafickou kartou s tímto čipem bude N13E-GE, zvýrazněné E znamená „Enthusiast“, tedy v rámci mobilního segmentu už docela silná karta. Výkonem by se prý mohla zařadit přibližně po bok GeForce GTX 560M, která má 192 CUDA cores a 192bitovou sběrnici pro paměti. Na GK107 mají být postavené další tři slabší akcelerátory z kategorie „Performance“, a sice N13P-LP, N13P-GS a N13P-GT.

KL24

První kusy finální, prodejní revize čipu by se prý mohly objevit v lednu/januári příštího roku. O dalších členech rodiny Kepler však zatím neexistují žádné informace a údajně se o čtvrt roku opozdí i vydání Radeonů HD 7000, což přilévá olej do ohně spekulací o špatné výtěžnosti 28nm výroby u TSMC.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?