Hlavní navigace

nVidia MCP99 pro nové Nehalemy

19. 8. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Původem z čínského serveru HKEPC pocházejí zprávy o celkem třech čipových sadách, které připravuje Nvidia. Tím nejzajímavějším z nich zřejmě bude MCP99 určený pro platformu Intel LGA 1156 (do této patice se budou zasazovat dosud nevydané procesory architektury Nehalem, Core i3/i5/i7). HKEPC očekává, že MCP99 bude vydán v průběhu prvního kvartálu roku 2010.

Na trhu s čipsety slaví kalifornská společnost úspěch hlavně se svými integrovanými grafickými akcelerátory. Proto i MCP99 bude obsahovat grafické jádro, tentokrát dokonce okořeněné vlastní paměťovou sběrnicí o šířce 64 bitů. Pokud se potvrdí i hypotéza, že pro komunikaci s procesorem bude namísto DMI využita sběrnice PCI Express, dá se o MCP99 hovořit jako o grafickém jádru s přidanými schopnostmi jižního můstku. Přesné specifikace bohužel známy nejsou, ani podporu SLI zatím nelze potvrdit. Budoucnost své multi-GPU technologie si ale Nvidia pojistila tím, že se dohodla s Intelem na její podpoře u čipsetu P55.

Další dvě novinky nesou kódové označení MCP85 a MCP89. Jedná se o čipsety pro platformu LGA 775 a kromě toho, že podporují staré známé FSB s taktem až 1333 MHz a obsahují řadič pro DDR3 stejné frekvence, by měly mít podobné specifikace jako již zmíněný MCP99.

CS24

Nvidia bude s novými čipsety mířit především do segmentu notebooků. V obchodech pak na MCP99 a MCP89 narazíme jako na sérii GeForce 200M.

Zdroj: HKEPC, NordicHardware

Autor článku