Hlavní navigace

nVidia mění šéfa výzkumu

29. 1. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia oznámila, že provádí personální změnu na jednom z nejvyšších postů. David Kirk opouští místo hlavního vědeckého pracovníka.

David Kirk je jméno silně spjaté s Nvidií – aby také ne: na své současné pozici pracuje přibližně dvanáct let. Je autorem padesáti patentů a žádostí o patenty související s grafickými technologiemi; na toto téma také napsal více než padesát článků. V roce 2002 obdržel ocenění SIGGRAPH Computer Graphics Achievement Award za svůj přínos k masovému rozšíření výkonných grafických akcelerátorů. Kirk bude nadále pracovat u Nvidie, hlavním vědeckým pracovníkem se ale stane William J. Dally.

Dally překvapivě není zaměstnancem Nvidie. Dokonce to ani není odborník přes grafické technologie: jeho hlavním zaměřením jsou obecně paralelní výpočetní systémy a sběrnice mezi čipy. Je profesorem na stanfordské univerzitě, dříve přednášel na MIT (Massachusetts Institute of Technology). Na svém kontě má přes dvě stě odborných článků, přes padesát přiznaných patentů a je autorem nebo spoluautorem několika učebnic.

Od roku 1989 spolupracoval s firmou Cray na vývoji superpočítačů. Stál u zrodu a působil nebo stále působí v několika společnostech z oblasti výpočetní techniky, celkově ale s velkým byznysem příliš mnoho zkušeností nemá a nikdy nepracoval ve společnosti zabývající se grafikou nebo počítačovými hrami.

Nvidia Williama Dallyho najala právě pro jeho znalosti a zkušenosti v oblasti paralelních výpočtů. Společnost se ostatně netají tím, že chce z grafického čipu postupně vytvořit univerzální paralelní procesor.

CS24

Před nějakou dobou probleskla médii zpráva, že Nvidia se chce při navrhování nových grafických čipů „vrátit ke kořenům“. Netušíme, co přesně se tím myslí, avšak příchod nového hlavního vědeckého pracovníka je snad zárukou, že vývoj půjde kupředu a nikoliv zpět.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku