Hlavní navigace

Názor k článku Nvidia možná vydá GeForce RTX 3080 Ti: 20 GB paměti a stejně shaderů jako RTX 3090 od Jan Olšan - Trump zpochybňoval poštovní hlasování a chtěl, aby lidi...

  • 6. 11. 2020 20:07

    Jan Olšan (neregistrovaný)

    Trump zpochybňoval poštovní hlasování a chtěl, aby lidi přišli v den voleb, republikáni ho poslechli. Demokrati varovali před COVIDem a doporučovali hlasovat poštou. Podle registrací voličů (američani se ve voličskejch seznamech často ke svý straně hlásí) bylo vidět, že demokratický voliči to poslechli.

    No a počítání nefunguje tak, že se ty hlasy nejdřív smíchají, počítají to dohromady. A z toho předchozího vyplývá, že hromada hlasů z uren bude převážně republikánská, ale ta hromada poštovních je demokratická (zase převážně, samozřejmě v obou případech jsou i lidi, co to udělají jinak).

    A pak jde o to, kdy se ta pošta počítá. V Arizoně počítali poštu došlou hodně brzo dopředu, takže demokrati začali s velkým náskokem (protože ta převážně demokratická hromada se spočítala první) a od tý doby se jim snižuje a republikáni získávájí, protože se počítá hromada, kde mají republikáni větší podíl. A teprv se uvidí, co nakonec převáží.

    V Pennsylvánii a Georgii počítali poštovní hlasy nakonec. Takže nejdřív byla spočítaná ta halda hlasů z uren, které byly s velkou převahou republikánsk. A pak se začala počítat ta poštovní hromada, kde je zase velká demokratická převaha, takže ten jejich velkej náskok z počátku se tím snižuje a zase se čeká, co nakonec převáží.

    Je to prostě celý proto, že si z opatření proti covidu udělali politickou otázku a to poštovní hlasování (asi hlavně republikáni) taky zpolitizovali. To je jedinej důvod, proč při počtech ty hlasy naskakují tak nepravidelně.
    Je to jako u nás, když jsou nejrychlej spočítaný venkovský okrsky a pak se dýl počítají velký města, takže třeba při posledních prezidentských volbách byl nejdřív Zeman víc ve předu a pak postupně ztrácel (i když se nakonec udržel). Prostě z určitých faktorů se postupně mění charakter hlasů, který jsou započítávaný, protože okrsky se od sebe hodně liší podle charakteru.
    ---------------------------------
    K tomu prokazování: ono to poštovní hlasování není nový, oni to mají už dlouho, takže by to nemělo být úplně nezvládnutý (čtu, že v roce 2016 šla poštou čtvrtina hlasů a některý státy používaly už před COVIDem převážně poštu). Minimálně se kontroluje podpis podle podpisovýho vzoru, pak je tam to, že se ta obálka a lístek doručuje na tvoji adresu (což je samozřejmě třeba hlídat). Proti tomu, aby někdo nehlasoval dvakrát, je to chráněný tak, že mají seznam lidí, který tenhle poštovní lístek měli vyžádanej a byl jim zaslán. Takový lidi můžou volit na místě do urny jenom tehdy, když ten poštovní lístek/obálku odevzdají. Takže duplicita by neměla vzniknout - počítám, že je tam ochrana proti padělání těch materiálů.

    Asi největší nebezpečí, který tam je, je že někdo tou obálkou odvolí za člověka, který o ní ani nebude vědět. Tj. nějak zajistím, aby mu přišla (na jeho adresu), ale vyplním a odešlu to místo něj a zfalšuju podpis a údaje. Pak samozřejmě riskuju, že na to ten člověk přijde a to by mělo zalarmovat vyšetřování. Někde musí kvůli tomu být podepsaný svědek, který ručí, i když myslím, že ne všude.

    (Edit: to sem se zase utrh do offtopicu... on k tomu určitě někde bude nějakej článek, kde se popisuje, jak to probíhá https://en.wikipedia.org/wiki/Postal_voting_in_the_United_States )