Hlavní navigace

nVidia musela na poslední chvíli odložit vydání konzole Shield, prý kvůli závadě

27. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mnoho času neuplynulo, a máme zde další novinku o přenosné herní konzoli Shield, s kterou se na tento trh hodlá probít Nvidia, přičemž jde zároveň o její první takový počin na tomto poli. Asi si ještě pamatujete, že prodeje tohoto zařízení měly (za mezitím sníženou cenu) začít právě v tento den, tedy 27. června (júna). Místo toho se dnes ovšem koná velké překvapení – Nvidia totiž na poslední chvíli oznámila, že akce se ruší a konzole nabírá zpoždění, jehož délka ještě není známa.

Problém, kterému Nvidia čelí, je zřejmě docela nepříjemný, jelikož se má týkat hardwaru přístroje. Podrobnosti sděleny nebyly, firma ale údajně při posledních kontrolách kvality před vydáním odhalila mechanické problémy u jedné z komponent. Podrobnosti problému ale upřesněny nebyly (je­ li řeč o mechanickém fungování, mohlo by se jednat o některý z ovládacích prvků, pokud ovšem nejde o panty, konektory či například nízkou odolnost proti poškození).

Dle Nvidie jde o výrobek jiné firmy (asi nepřekvapí, že to zase upřesněno bylo). Na odstranění problému se pracuje; těžko říct, zda si vyžádá nějaké opravy či stažení všech zatím vyrobených kusů, či zda bude mít Nvidia štěstí a alespoň u části dosavadní produkce se těmto finančně nepříjemným výdajům vyhne. Firma se na svém blogu, kde bylo vše oznámeno, zákazníkům omluvila s tím, že chce, aby byla každá konzole na pultech v pořádku – proti čemuž lze těžko něco namítat.

Konzole Nvidia Shield
Konzole Nvidia Shield

Jak dlouhé bude zpoždění, které začátek prodejů nabere, zatím není známé – či alespoň firma nic neprozradila. Snad by se však vše mělo stihnou ještě v červenci (júli) Nebo si to alespoň Nvidia myslí; prozatím se omezila na prohlášení, že nové datum oznámí, jakmile to bude možné.

 

CS24

Za tím, že byl start prodejů takto až spektakulárně překažen na poslední chvíli odhalenou závadou či problémem, lze s trochou zlé vůle vidět nezkušenost Nvidie s prodejem hotových zařízení. Firma má zažitý jen prodej čipů nezávislým výrobcům hardwaru, a možná tak mohla podcenit kontrolu jakosti a zkoušky výrobku. To je však spekulace, závady se na hardwaru objevují často i po vydání, a není zřejmě v moci nikoho jim zcela předejít, aniž by produkt procházel neúnosně dlouho validací v řádu let. Připomenout lze například sice spíše teoretickou, ale softwarovou opravu vyžadující chybu prvních Phenomů, nebo chyby v čipových sadách Intelu (u generace Sandy Bridge a nyní zase u Haswellu). Nvidia tak možná jenom měla smůlu.

Zdroj: Nvidia