Hlavní navigace

nVidia nabídne čipset pro CPU VIA

27. 3. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

K procesorům VIA lze momentálně sehnat pouze čipovou sadu stejné značky. Severní můstky VIA ale tradičně neoplývají příliš výkonným integrovaným grafickým jádrem a výbava jižních můstků zaostává za nabídkami pro cizí platformy. Zde vycítila příležitost Nvidia a nedlouho po uvedení nových procesorů s jádrem Isaiah představí vlastní čipové sady, které budou podporovat Isaiah a starší C7.

Jak těžké může být navrhnout čipset pro platformu VIA? Paradoxně velmi jednoduché. Sběrnice V4, kterou VIA používá pro spojení procesoru a severního můstku, je totiž identická s intelovskou Quad-Pumped FSB a vzájemná kompatibilita čipsetů a procesorů těchto dvou společností je dlouho známý fakt. Nvidii tedy budou stačit minimální (pokud vůbec nějaké) úpravy na chystaném čipsetu MCP79, což má být první model s podporou Hybrid SLI pro platformu Intel.

Dovolit Nvidii prodávat čipsety pro své procesory, to pro VIA znamená poškodit vlastní čipsetovou divizi. Tchajwanská společnost se ale více než zahojí na prodejích procesorů, pro které nyní bude dostupný čipset s použitelným IGP, a to by mohlo podnítit zájem těch výrobců PC, kteří VIA zatím přehlíželi.

Zdroj: InfoWorld

Autor článku