Hlavní navigace

Nvidia představí v srpnu na Hot Chips novou architekturu GPU. Vydání bude asi předtím

1. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Jak se blíží (astronomické) léto, pravděpodobně také roste vaše očekávání nové generace grafických karet, kterou má či bude mít na letošek přichystanou Nvidia. Její vydání se má zřejmě udát během letních prázdnin. Web Tom's Hardware nedávno psal, že by se karty s novými GPU generace údajně nazvané Turing mohly dostat na trh nejdříve v červenci, pokud jde o referenční modely, byť ty nereferenční by mohly trvat déle. Nyní máme další dílek, který tento termín v podstatě potvrzuje. A co je důležité, tento dílek pochází z oficiálních informací, takže by to mělo být potvrzení platící takřka „na beton“.  

Čas vydání schovaný v termínu konference

Ukázalo se totiž, že Nvidia bude mezi prezentujícími na konferenci Hot Chips, která se koná v srpnu. Na této akci často bývají představeny dosti podrobné detaily procesorových architektur (v roce 2016 to byl třeba i Zen od AMD), ale Nvidia bude tentokrát hovořit o grafikách. Program už je znám a tak se dostala ven informace, že zde firma bude mít přednášku na téma „Mainstreamové GPU příští generace“. Není uvedeno, jaká architektura GPU byla dotyčnému GPU vtělena, ale logicky to musí být něco, co přijde po Pascalu, pravděpodobně tedy architektura Turing. Jak Pascal, tak Volta (která zdá se byla jen sólo akcí čipu GV100 pro výpočetní účely a další členy tato rodiny mít nikdy neměla) už v tu chvíli budou staré záležitosti, takže by nemělo smysl je prezentovat.

Tato prezentace Nvidie se bude konat 20. srpna v pondělí (první den konference) mezi 11:30 a 13:00 kalifornského času. Pro nás budou jednak asi zajímavé detaily, které Nvidia odhalí, hlavně je ale důležité ono datum. Nvidia totiž nové grafiky – zvlášť takové, které budou úplně prvním modelem v nové generaci – uvádí vždy na svých vlastních akcích, ve vlastní režii a s patřičnou propagací. Prezentace Hot Chips tedy určitě nebude přímo dnem odhalení Turingu (nebo jak se tato nová generace jmenuje), jde spíš o jakousi nejzazší mez, do kdy se karty určitě objeví.

Prezentace Nvidie v programu konference Hot Chips (20. srpna 2018) Prezentace Nvidie v programu konference Hot Chips (20. srpna 2018)

Uvedení se proto určitě musí odehrát už někdy před 20. srpnem. Pokud je pravda, že se referenční karty začnou vyrábět nejdříve 15 června, pak už nezbývá zas tak velké okno, kam by vydání nové generace GeForce mohlo spadnou. Bude to nejspíš někde buď v druhé polovině července, nebo v první polovině srpna.

MMF24

nvidia-geforce-gpu-cip-deska-1600

Nová generace mainstreamového GPU Nvidia

Další detaily zatím asi jen z titulu prezentace „vycucat“ nepůjde. Jediné další vodítko, které zde je, je ona zmínka o tom, že jde o „mainstreamové“ GPU. To by pravděpodobně mělo znamenat, že jde o čip podobného zařazení jako GM204 a GP104, čili GPU pro karty kategorie GTX 1170 a GTX 1180 (nebo 2070/2080). Karty na něm založené by asi mohly mít zhruba podobnou spotřebu a možná i plochu čipu, ovšem to bude dost záviset na tom, jakým procesem budou vyráběné. Zrovna v tom ale bohužel vůbec není jasno. Turing by asi mohl být 12nm, ovšem na uvedení novinek na tomto procesoru je už z určitého hlediska trochu pozdě, protože se blíží 7nm proces. Na druhou stranu, uvedení 7nm čipů už nyní v červenci nebo srpnu se zase zdá příliš brzo. Zde tedy ještě budeme hodně napjatí.