Hlavní navigace

Nvidia už asi zve novináře na odhalení nových GeForce. NDA brífink na Gamescomu

30. 6. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čím dál netrpělivěji jsou očekávány nové karty GeForce, tím víc, čím dál se dostáváme do už třetího roku existence architektury Pascal. Už jsme tu měli znamení, že by se mohly objevit teď během letních prázdnin, ale pak zase přišla zpráva o problému s velkými skladovými zásobami stávající generace, což je bohužel věc, která firmy může přinutit k odkladu. Teď ale přišla zpráva, podle které už možná konečně bylo rozhodnuto o uvedení této nové generace nazvané (už prakticky jistě) Turing.

Včera totiž přišel web VideoCardz se zprávou, podle které se mu podařilo potvrdit, že Nvidia začala vydání plánovat. Firma už totiž médiím rozesílá pozvánky na akci, na které by pravděpodobně mohlo dojít k odhalení nových grafických karet či architektury GPU. Důležité na tom je, že tyto pozvánky mají už svůj termín, což znamená, že harmonogram uvádění by měl být definitivně spuštěn a termín příchodu nových grafik tedy už někde v Nvidii mají zhruba rozhodnutý.

Podle VideoCardz Nvidia novináře zve na akci konající se během Gamescomu, což je veletrh zaměřený na počítačové hry, který se letos bude konat mezi 21. srpnem a 25. srpnem (v Kolíně nad Rýnem). VideCardz zatím nemá přesnou informaci o tom, kdy se akce Nvidie přesně odehraje, mohlo by to být těsně před, během, nebo i po tomto veletrhu. Pozvánky ale údajně redaktor VideoCardz osobně viděl, ačkoliv datum ještě jasné není. Pozvánky přímo nezmiňují nic onových grafikách, oficiálně má jít jen o „prezentaci nejnovějších her“. Ovšem Nvidia kryje náklady a letenky, což by v případě nevýznamný marketing asi vynakládáno nebylo, jak VideoCardz podotýká. Pravděpodobné je tedy, že skutečně jde o nová GPU, jen to Nvidia nechce moc roztrubovat kvůli tomu, že do té doby potřebuje prodat co nejvíc těch starých.

Nová generace GPU se pravděpodobně opravdu jmenuje Turing Nová generace GPU se pravděpodobně opravdu jmenuje Turing

Tato akce, na níž jsou pozvánky rozesílány, by pravděpodobně mohla být předsunutým brífinkem novinářů před vydáním nových grafik. Tyto akce se ovšem pořádají často ve větším předstihu třeba až měsíc před vydáním(samozřejmě tajně pod NDA). Gamescom by v takovém případě asi nemusel být termínem reálného vydání karet, vzorky by totiž asi novináři dostali buď na místě, nebo až později a poté by ještě měli nějakou dobu na recenze. Je tak možné, že by se veřejné odhalení a vydání karet ještě mohlo přehoupnout až do září, což by pak sedělo s předchozími zprávami o určitém odkladu/zdržení.

AMD má také „reakční“ tiskovku

Co je ještě zajímavé: podle VideoCardz navíc takovouto akci neplánuje jenom Nvidia. Na něco údajně zve také AMD. Tam je známo ještě méně detailů, ale podle VideoCardz prý bude Readeoní slezina o měsíc dřív, tedy ještě v červenci. Takováto akce by tudíž logicky mohla (ale nutně nemusela) být pořádána v reakci na připravovaný launch Nvidie. Nicméně obecně se předpokládá, že AMD by novou generaci herních GPU mělo mít později, 7nm GPU by zřejmě měla vyjít až v roce 2019. Není tedy moc jasné, co by AMD mohlo toto léto předvést. Jeho grafická divize sice podle dřívějších zpráv měla ještě mít nějaká 12nm GPU (refresh Vega) a v plánu byla GPU Vega 11 a Vega 12, ale dlouho o nich nebylo slyšet, takže mohou být zrušená. Jediná věc, kterou z nich AMD veřejně prezentovalo, byl mobilní Radeon Vega Mobile, což by snad mohl být čip Vega 12 (nebo 11, to je otázka).

KL24

Radeon Vega Mobile, pouzdro GPU ve srovnání s pouzdrem čipu Vega 10 (Zdroj: 4Gamer) Radeon Vega Mobile, pouzdro GPU ve srovnání s pouzdrem čipu Vega 10 (Zdroj: 4Gamer). Toto GPU zatím čeká na oficiální vydání či příchod na trh

Kromě toho AMD chystá Radeon Instinct s novým 7nm GPU Vega 20, který je ale určen pro strojové učení a obecně výpočetní úlohy. Červencový termín by se možná mohl krýt se Siggraphem 2018, takže by možná mohlo jít o prezentaci tohoto profi GPU, které má prý být vydáno ještě letos. Pro herní účely by asi takový novinka ale moc zajímavá nebyla, pokud by tedy AMD aspoň nevydalo nějakou speciální edici jako byl loni Radeon Vega Frontier Edition, která by ale zase byla drahá.

Pokud by ovšem AMD chtělo nějak reagovat na uvedení herních grafik GeForce s novou architekturou, asi by mohlo udělat nějakou předběžnou prezentaci svých 7nm GPU s novou architekturou Navi. U předchozího Polarisu a Vegy byly architektonické novinky a nové vlastnosti prezentovány předem, takže podobný scénář by mohl nastat i zde. Jen to asi bude záviset na tom, jak daleko ještě je vydání těchto 7nm GPU, v čemž dosud nemáme jasno. Protože pokud nemají vyjít už v první půlce roku 2019, bylo by na prezentaci asi ještě moc brzo. Každopádně ale tato konference AMD může být dokladem toho, že se v Nvidii už skutečně rozběhly procesy před uvedením její nové generace a za dva–tři měsíce by tu mohla být.

Byl pro vás článek přínosný?