Hlavní navigace

nVidia oficiálně: Fermi až v roce 2010

9. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

CEO a spoluzakladatel společnosti Nvidia, Jen-Hsun Huang, na konferenčním hovoru při příležitosti konce jednoho z fiskálních kvartálů potvrdil, že nová architektura GPU bude Kaliforňany uvedena na trh až v roce 2010. Alespoň to uvádí stále se rozrůstající čínský server Expreview (který si mimochodem před časem do podtitulu dal "Extra Hardware"), lokální zastoupení Nvidie nemělo k novince žádný komentář a ani informaci z EXP nevyvrátilo. Podle Expreview by měla výroba Fermi nabrat na obrátkách ve fiskálním Q1/2011 (což u Nvidie znamená od 26. ledna do 26. dubna 2010).

„Příští rok bude mít opravdu zajímavou první čtvrtinu, neboť budeme potřebovat více waferů pro Q1 než kdykoli dříve. Důvodem je výroba Fermi ve třech produktových liních: GeForce, Quadro a Tesla,“ řekl údajně Jen-Hsun. Huang.

Pamatujte ještě článek s touto citací: „nForce je PC kompatibilní čipová sada, nevím, proč se divíte, že na ní běží CrossFire“ ?

„Budeme také vyrábět MCP89 a Tegru. A to nemluvím o 40nm produktech, jež už dodáváme. Proto očekávám, že Q1 pro nás bude skvělý kvartál,“ dodal Huang.

MCP89 je nástupcem MCP7A, tedy čipové sady s integrovanou grafikou pro Intel LGA 775, jež asi znáte hlavně jako GeForce 9300 a 9400. Z MCP7A je odvozen také Ion, funkcionalita IGP je až na podporu jiných procesorů (Core 2 vs. Atom) skoro totožná. MCP89 bude opět určena pro Core 2 a spol., zřejmé je také zaměření na notebooky. Jestli bude MCP99 už pro Lynnfield, to asi záleží na tom, jak se budou vyvíjet propletence mezi Intelem a Nvidií.

Nvidia MCPxx, zdroj: Slashgear

MMF24

Jestliže Jen-Hsun mluví o 40nm produktech, které už Nvidia dodává, má na mysli především opět mobilní segment. 40nm GPU pro notebooky se výraznou měrou podílela na profitabilitě Nvidie v posledním čtvrtletí v podobě zhruba 107 milionů USD. K tomu, aby Nvidia nemusela spěchat, přispívá i slabá dostupnost Radeonů HD 5800: Nvidia je vcelku spokojena s prodejem současné generace GPU a tlak není takový, jaký by asi byl, kdyby TSMC dokázala chrlit jeden 40nm RV870 za druhým.

Zdroj: Expreview

Autor článku