Hlavní navigace

Nvidia potichu uvedla první mobilní GeForce řady 800. Maxwell to ale není

16. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po té, co se grafické bitevní pole poněkud vybouřilo na podzim, již pomalu vyhlížíme příchod nové grafické architektury Nvidie, nazvané Maxwell. První karty s novými GPU se dle různých zdrojů údajně mají objevit už v únoru (februári) či březnu (marci). Na oficiálním webu Nvidie se ale první model GeForce řady 800 objevil již nyní. Bez velkých (či spíše bez žádných) fanfár a potichu.

Jde o kartu ze spodních vrstev nabídky, nesoucí označení GeForce 820M. Určena je tedy pro notebooky, podobně jako karta GeForce GTX 880M. O té ale zatím víme jen z neoficiálních zdrojů, a tak je prvním vydaným modelem řady 800 právě lowendová karta GeForce 820M. Specifikace, které výrobce prozradil, jsou ale velmi skoupé.

Nvidia GeForce 820M

Co víme: grafická karta používá paměti DDR3 (kapacita není uvedena, nejspíše bude vícero variant) místo výkonnějších GDDR5 a má nabídnout zhruba dvouapůlnásobek výkonu grafického jádra HD 4400 v procesorech Haswell. GPU umí technologii Optimus pro zachování nízké spotřeby notebooku v době, kdy přídavná grafika není potřeba a stačí běžet na integrované GPU.

Skoro by tedy nemělo cenu se o GeForce 820M zmiňovat. V některých kruzích se ale již stihly objevit spekulace, zda se tato grafická karta již nezakládá na nové generaci čipů s architekturou Maxwell. Tomu by se zdál nasvědčovat popis karty, který uvádí podporu API DirectX 11.2 (a třeba též OpenGL 4.4). U této položky Nvidia neuvádí tradiční poznámku „Feature level 11_0“, což by mělo znamenat, že GPU již podporuje všechny novinky jako například tiled resources v hardwaru.

Nvidia GeForce 820M: specifikace
Nvidia GeForce 820M: specifikace

Jedná se ale podle všeho o omyl. Že v této kartě Maxwell není, Nvidia dokonce potvrdila německému webu Heise.de. Ve skutečnosti má GeForce používat staré GPU GF117 ještě z generace Fermi. Není se ale čemu divit: Nvidia zatím novinky uváděla vždy ve vyšších segmentech, nikoliv v lowendu. Že tomu ani v roce 2014 nebude jinak, říkají i dřívější informace, dle nichž bude prvním Maxwellem mainstreamový čip GM107. Že by šel zároveň na trh i nový lowendový čip, tedy není pravděpodobné. A dokonce ani v případě, že by Nvidia skutečně přišla s novým GPU či novou revizí, není vůbec nutné, aby šlo o návrh založený na architektuře Maxwell. V lowendu – jak vidíme – ještě statečně přežívá Fermi, takže není nereálné, aby i ještě v této době, dva roky od uvedení, vyšlo nové GPU založené na architektuře Kepler.

 

KL24

Ona podpora DirectX 11.2 je tedy u této karty odvozené od čipu GF117 očividně uvedena chybně. Ostatně, v kolonce OpenCL má GeForce 820M pro změnu uvedeno jen staré OpenCL 1.1. Pokud se ale podíváte pozorně, specifikace už vlastně obsahují indicii, že je použito GPU z předminulé generace. Pro připojení do systému má totiž GeForce 820M podporovat jen PCI Express 2.0. A to je právě znakem čipů rodiny Fermi, neboť Keplerovské mobilní grafiky již umí PCI Express 3.0.

Zdroje: Nvidia, VideoCardz, Heise.de

Byl pro vás článek přínosný?