Hlavní navigace

nVidia prý chystá další model GeForce GTX Titan. S ořezanějším čipem GK110

18. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Uvedením karty GeForce GTX Titan si Nvidia zajistila prvenství ve výkonu jednočipové grafiky, a to zásluhou čipu GK110 převzatého z výpočetních karet Tesla. Podle zprávy švédského webu SweClockers se firma ale údajně nehodlá spokojit jen s jednou herní grafikou založenou na tomto čipu, a chystá další.

Titan (recenzovali jsme ho zde) má aktivních 14 z celkových 15 bloků SMX na čipu; nová karta ale bohužel neponese plný počet, jak by leckdo doufal. Místo toho půjde o ještě více oříznutou verzi čipu, a výsledkem tedy bude levnější odnož Titanu. Podobně tomu bylo třeba svého času u GeForce GTX 470 ve vztahu ke kartě GTX 480. Plně aktivovaný čip GK110 se zatím jinak ještě neobjevil ani v kartách Tesla, jedno z patnácti SMX je vždycky bráno jako rezervní, aby se zvýšila výtěžnost čipů. Je ale možné, že se situace změní, až Nvidia nashromáždí dostatek stoprocentně povedených exemplářů.

GeForce GTX Titan

Dle SweClockers má menší Titan mít parametry jádra zhruba odpovídající slabší z obou karet Tesla postavených na čipu GK110, modelu K20. V takovém případě by měl oříznutý Titan 2496 stream procesorů (13 SMX) a paměťovou sběrnici o šířce 320 bitů. I paměť by vzhledem k tomu byla menší, a to pouze 5 GB GDDR5. Jádro Tesly K20 je taktováno na 706 MHz, v herní grafice by ale frekvence měla být vyšší – Titan má o 100 MHz vyšší takt než Tesla K20x a k tomu navíc GPU Boost. Vzhledem k stále asi nízkému objemu výroby je asi pravděpodobné, že zůstane stejné PCB a chladič.

 

Docela zvědav jsem ovšem, jak Nvidia novou kartu označí. Název „GeForce GTX Titan“ si prý ve firmě vymysleli, aby se vytvořil dojem zcela speciální karty, stojící mimo běžnou nomenklaturu. Když ale teď Nvidia vydá další model, bude jej chtě nechtě muset nějak odlišit – uvidíme, zda sáhne k „denunciačním“ přízviskům jako LE nebo SE. Další možností pak je, že tento Titan nebude Titanem, nýbrž se bude jmenovat třeba GeForce GTX 685 nebo 680 Ti.

KL24

Dle SweClockers má tato levnější verze Titanu jít do prodeje někdy v třetím čtvrtletí roku, možná již v červenci (júli) nebo srpnu (auguste). Mimochodem, stejný zdroj provalil v lednu už to, že Nvidia Titan vůbec chystá. Jeho zpráva je tak sice neoficiální, nicméně relativně důvěryhodná.

Zdroj: SweClockers

Byl pro vás článek přínosný?