Hlavní navigace

Nvidia prý chystá GeForce GTX 1070 Ti. GP104 s 2304 shadery proti Radeonu RX Vega 56?

14. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Nvidia

Zatímco Radeony letos média vyloženě zásobovaly materiálem, pokud jde o různé informační úniky i oficiálně vypuštěné příděly, s Nvidií to byl o dost chudší jídelníček. Sama totiž zveřejňuje o dost míň informací „o budoucnosti“, ale i úniků se letos nedostává. Klasické postupné prosakování informací o nové kartě a jejích parametrech jsme si naposled užili s GeForce GT 1030. Nyní, když AMD konečně vydalo svoje RX Vegy, ale možná přece jenom něco nového přijde i od Nvidie.

Na internetu se totiž objevily informace, podle kterých by údajně mohla Nvidia chystat novou grafiku s označením GeForce GTX 1070 Ti. Zatím jde o nepotvrzené zprávy, nicméně jako doklad se pro ně objevila fotografie letáku či informační tabulky se specifikacemi herního PC, vyfocená kdesi v Číně. A mezi parametry hardwaru je uvedena právě grafická karta GeForce GTX 1070 Ti, a to v provedení Strix O8G od Asusu.

Na fotce by tedy teoreticky mohly být specifikace, do kterých se nedopatřením dostala ještě neexistující, ale připravovaná a pod NDA se nacházející nová grafika Nvidie. Pokud ovšem ona „GTX 1070 Ti“ nevznikla chybou. Asus totiž v provedení Strix s 8GB pamětí a továrním přetaktováním („O8G“) vyrábí i běžnou GeForce GTX 1070 a ono „Ti“ by asi mohl někdo připsat omylem. Překlep z „GTX 1080 Ti“ se patrně nestal, to by totiž v názvu muselo být O11G (11 GB paměti).

Asus GeForce GTX 1070 Strix O8G Asus GeForce GTX 1070 Strix O8G

Varianta, že jde prostě o chybu, a tedy mnoho povyku pro nic, má asi slušnou pravděpodobnost. Ale z Pohledu Nvidie existují důvody, proč silnější verzi nynější GeForce GTX 1070 vypustit. Konkurenční Radeon RX Vega 56 ji totiž v průměru poráží o několik procent při stejné ceně – alespoň té oficiální (reálně jsou obě grafiky postiženy důlní nemocí). Nvidia by proto mohla zareagovat „refreshem“ s vyšším výkonem, aby Radeon zase přetrumfa.

KL24

Karta GeForce GTX 1070 Ti by pravděpodobně stále měla čip GP104 generace Pascal. Podle informací, které se spolu s „důkazní“ fotografií objevily, by údajně GTX 1070 Ti mohla mít 2304 aktivovaných stream procesorů. Otázka ale je, zda toto skutečně vyplynulo z nějakých odhalených skutečností. Může totiž jít jen o něčí spekulativní odhad, jak by model mohl vypadat. 2304 shaderů se zdá příliš mnoho také redaktoru webu VideoCardz, neboť pak by tato grafika byla nebezpečně blízko modelu GTX 1080 (2560 stream procesorů). Nvidia obvykle mezi plnotučnou kartou a „ořezávátkem“ nechává větší prostor, tudíž toto by bylo silně atypické. GTX 1070 Ti s 2304 stream procesory by logicky výkonnějšímu a dražšímu modelu vzala hodně prodejů, pokud by sama nebyla naceněna relativně hodně draho.

Zatím bych tudíž s touto domnělou specifikací úplně nepočítal. Vylepšená 1070 by mohla mít třeba jen o jeden nebo dva SM víc, tedy 2048 či 2176 shaderů. Pokud by se ale 2304 jednotek splnilo, asi by šlo o hodně horkou grafiku – ve smyslu výhodnosti a atraktivity. Pokud tedy výhledově novou grafiku v tomto cenovém rozpětí chcete, mohlo by stát za to si na ni (nebo alespoň na nějaké další informace o ní) počíhat. Jak ale už bylo řečeno, zatím její existence není potvrzená.

Byl pro vás článek přínosný?