Hlavní navigace

Nvidia prý začne vyrábět čipy u Samsungu, na 14nm procesu s FinFETy

5. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jde o výrobu čipů, byla Nvidia jako všechny podobné polovodičové společnosti vždy odkázána na továrny smluvních výroben. Za posledních deset let jí byla partnerem téměř výhradně tchajwanská TSMC. Nicméně v tomto ohledu by se její výrobní politika mohla vbrzku změnit. Firma totiž podle korejských zdrojů převede minimálně část své výroby do továren Samsungu.

Tato informace se objevila na zpravodajském webu Business Korea v článku o výrobním byznysu Samsungu. Ten nyní připravuje 14nm proces s tranzistory typu FinFET, který by mohl být spuštěn jako jeden z prvních postupů, snesoucích srovnání s už od loňska běžícím 14nm procesem Intelu. Jako první zákazníci jej zřejmě využijí Apple a Qualcomm se svými highendovými mobilními SoC. Podle Business Korea se k nim ale přidá také Nvidia. Ta byla zatím TSMC na rozdíl od obou zmíněných dlouhodobě věrná, takže začátek výroby u Samsungu pro ní bude závažnou změnou.

Ještě nedávno jsme měli zprávy, že Nvidia bude používat konkurenční 16nm proces u TSMC, který bude také používat tranzistory typu FinFET. 14nm výroba od Samsungu má ale dobrou šanci začít s masovou produkcí dříve, podle zdrojů Business Korea prý bude spuštěna během druhého čtvrtletí roku. Někteří komentátoři tuto věc interpretují tak, že Nvidia k Samsungu převedla zakázky původně určené pro TSMC, a to právě kvůli tomu, že jeho procese bude k dispozici dřív, což by umožnilo také dříve uvést na něm vyráběné čipy. Něco takového ale není možné udělat naráz – Nvidia by k tomu musela paralelně vyvíjet návrh pro oba tyto procesy, neboť změna výrobního partnera znamená velké zásahy a nelze ji učinit takto ve finální fázi příprav. U Samsungu tedy Nvidia zřejmě mínila vyrábět už delší dobu a plány musejí být staršího data.

Křemíkový wafer

Pokud má tedy tato zpráva pravdu, pak asi Nvidia bude spolupracovat s oběma společnostmi naráz. To může být jednak proto, že chce snížit rizika daná přílišnou závislostí na jediném zdroji. Dává to ale kvůli vysokým fixním nákladům na přípravu smysl spíše u obřích objemů výroby, jaké mají Qualcomm či Apple. Pravděpodobnější vysvětlení asi bude, že u TSMC a Samsungu se budou vyrábět různé druhy čipů.

 

Ačkoliv by bylo zajímavé, pokud by Nvidia začala u Samsungu vyrábět GPU, myslím si spíš, že se v jeho případě bude jednat o mobilní SoC Tegra. To je totiž přesně ten druh čipů, s kterými jsou u Samsungu zkušenosti, zatímco čistá GPU (což jsou na rozdíl od mobilních SoC obvykle velmi velké čipy) zde nikdo nevyrábí. GPU Nvidia už více než deset let navrhuje pro procesy TSMC a lze tedy čekat, že jejich design s nimi velmi těsně provázán. S velkou pravděpodobností lze tedy asi říci, že grafické čipy zůstanou zatím u TSMC a pokud se něco odstěhuje k Samsungu, budou to jen Tegry.

CS24

Mimochodem, díky tomu, že si licencovala stejnou technologii, může jako sekundární dodavatel pro 14nm proces Samsungu fungovat společnost GlobalFoundries. Pokud by tedy Qualcomm či Apple (a nebo Samsung sám se svými Exynosy) neponechávali Nvidii dost volné kapacity, může se obrátit na právě na GlobalFoundries. Vznikla by tím zajímavá situace, neboť by Nvidia vyráběla v továrnách, které vznikly odštěpením od tradičního rivala – AMD.

Zdroje: Fudzilla, Business Korea