Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Nvidia prý zlevní i GeForce RTX 4060 Ti. První grafika nové generace, která proti Ampere nezdraží?. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 23. 4. 2023 15:38

    RedMaX

    S tím výkonem to ale jednoznačné není. Sice vím, že NVidia to nastavila tak, že RTX 4080(90) je pro 4K, RTX 4070(Ti) je pro QHD a RTX 4060(Ti) je pro fullHD.
    Jenže ve skutečnosti už má minimálně QHD monitor kde kdo a spousta lidí má i 4K. To že mají monitor ale nepředznamenává, jakou grafiku si můžou dovolit, ty monitory jsou podobně drahé a závisí často cena na jiných parametrech než na rozlišení.
    Takže ve výsledku na fullHD jedou lidé, kteří si ještě lepší monitor nestihli pořídit, protože jim současný drží a hráči, kteří maximalizují FPS, takže většinou hráči multiplayer rychlých stříleček, kde je to potřeba.

    Když tyhle pomineme, tak jako základ běžného hráče použijeme to QHD, případně i 4K a najednou je to jinak.

    RTX 4070Ti je někdy na úrovni RTX 3080 a občas i pod.
    RTX 4070 se spíš blíží RTX 3070Ti. A starší karta ji nepřekonává jen kvůli malé VRAM, kde přidání na 12GB nové grafice hodně pomohlo.
    A RTX4060Ti bude dost pravděpodobně kvůli úzké sběrnici pod RTX3070. A to i proto, že zde bude 8GB, takže paměť nové grafice nemůže pomoct jako u vyšších modelů.

    Jednoduše ceny, které NVidia nastřelila a vůbec nové grafiky mohou být hodně zajímavou volbou, pokud hráč hraje tituly s DLSS3 a baví ho to používat, v ostatních případech jsou ty ceny zcela přestřelené.
    No a to sice nevim, ale tipuju, že se o snižování cen začíná v NVidii uvažovat proto, že jaksi to jejich přesvědčení, že to tu ovládnou s technologií DLSS se nenaplnilo. Proto také jsou ty prodeje tak slabé, není důvod upgradovat.

    A ano, to podstatné je paměť, RTX 4080 má 16GB, teda dostatek VRAM a RTX 4070(Ti) mají 12GB a teda taky značný pokrok, takže tam bude mít NVidia pořád nějaké prodeje pro hráče, kteří tu VRAM potřebují (TLOU, HoLe), dokud nedorazí karty konkurence a ty jsou v nedohlednu, ale kdo by si asi kupoval předraženou 8GB RTX4060Ti?