Hlavní navigace

Nvidia prý zvažuje vydání rychlejší verze Titanu X s hybridním chladičem

7. 4. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od doby, kdy Nvidia před dvěma lety začala prodávat svou obdobu „Extreme Edition“ procesorů Intelu, tedy grafiky GeForce GTX Titan za 1000 USD, se s nimi pojila jedna zvláštnost. A to, že od nich výrobci karet nesměli vytvářet modely s nereferenčním chlazením. Všechny karty tak měly tentýž chladič tradiční koncepce s radiálním ventilátorem. Nyní ale údajně Nvidia zvažuje, že by z této zvláštní zásady slevila a pustila na trh i Titany X se sofistikovanějším chlazením.

Neznamená to ovšem, že by se objevily normální nereferenční karty s chladiči jako Twin Frozr od MSI, WindForce od Gigabyte, DirectCu od Asusu a tak podobně. Místo toho údajně Nvidia uvažuje o tom, že by vydala další verzi karty GeForce GTX Titan X s čipem GM200, která by ale místo vzduchového měla hybridní chlazení pomocí bezúdržbového vodníka. Tedy totéž, s čímž přišel Radeon R9 295 X2 a některé nereferenční grafiky. Tvrdí to alespoň web Bits and Chips, jemuž údajně o těchto plánech pověděly zdroje blízké Nvidii.

GeForce GTX Titan X oficiálně uveden na GTC 2015

Tyto plány zřejmě nejsou definitivní a je možné, že jde zatím jen o jakousi pojistku či plán B pro případ, že by AMD dobylo výkonnostní trůn Radeonem R9 390X. Karty s vodním chladičem by prý mohly mít výrazně vyšší takty GPU, snad i o víc než 200 MHz. Takovéto karty by se pak mohly prodávat za vyšší cenu, nebo by mohly posloužit právě jako odpověď na nové karty AMD. Zda ale skutečně půjdou na trh, se v tuto chvíli ještě neví. Podle dalších zpráv totiž Nvidia chystá také GeForce GTX 980 Ti, což by opět byl model rychlejší než dnešní Titan X, ale s menší pamětí a cenou.

Evga GeForce GTX 980 Hybrid
Evga GeForce GTX 980 Hybrid

Určitým předobrazem takového Titanu X „na stereoidech“ by možná mohla být hybridně chlazená GeForce GTX 980 od firmy Evga, kterou jsme představovali přednedávnem. Evga má již nyní tu výsadu, že může nabízet prakticky jediné nereferenční Titany, a to karty HydroCopper s vodním blokem od EK Water Blocks. Hybridní Titan X podobný zmíněné kartě GTX 980 by asi firma zvládla levou zadní, pokud ovšem půjde o vyloženě nový model, nejspíš nebude omezen na jednoho partnerského výrobce a karty by podle společného referenčního návrhu vydali i další značky.

 

KL24

Pokud bude použité vodní chlazení podstatně výkonnější než stávající řešení, mohla by tato speciální verze Titanu X (Ultra či Titan X Ti – žádné jméno zatím známo není) také nabídnou lepší možnosti přetaktování, případně i hlučnost. Pokud by se tedy takováto karta skutečně objevila, mohla by opět být relativně populární, i když se obávám, že by se u ní opět zvýšila cena.

Zdroje: KitGuru, Bits and Chips

Byl pro vás článek přínosný?